Gyerek

Az érzelemkifejezést is befolyásolja, ha rosszul alszik a gyerek

Régóta tudjuk, hogy a gyerekek alvásminősége befolyásolja érzelmi működésüket, amelyek szociális problémákat is okozhatnak. Egy nemrégiben közzétett tanulmány ezt vizsgálta meg más aspektusból.
2021. Október 25.
Az érzelemkifejezést is befolyásolja, ha rosszul alszik a gyerek (fotó: Getty Images)

Egy új tanulmány, amelyet Candice Alfano, a Houstoni Egyetem pszichológiaprofesszora az Affective Science című folyóiratban tett közzé azt vizsgálta, hogy a gyermekek érzelemkifejezésében az alváskorlátozás után bekövetkező változások előre jelzik-e a szociális problémákat.

“A gyermekek alvásproblémáit rendszeresen összefüggésbe hozzák az alacsonyabb szociális kompetenciával és a kortárskapcsolatokban jelentkező nagyobb nehézségekkel, de nem igazán értjük, hogy mi áll ezeknek az összefüggéseknek a hátterében” – mondta a medicalxpress.com-nak Alfano. Néhány korábbi kutatásának eredményei alapján Alfano azt feltételezte, hogy a válaszok részben abban rejlenek, hogy a gyermekek arca milyen módon fejezi ki az érzelmeket, amikor fáradtak.

Ennek az elméletnek a teszteléséhez Alfano és munkatársai 37 7 és 11 év közötti gyermeket vizsgáltak két laboratóriumi érzelemvizsgálat során; az egyik során a gyermekek kipihentek voltak, a másikban pedig két éjszaka részleges alváskorlátozásban töltöttek. A felmérések során a gyerekek pozitív és negatív érzelmű, jelentésű képeket néztek egy számítógép képernyőjén, miközben egy nagyfelbontású kamera rögzítette arckifejezéseiket. A résztvevők szülei beszámoltak gyermekük szociális működéséről akkor és körülbelül két évvel később.

“Ahogyan azt gyanítottuk, azok a gyerekek, akiket korlátoztak az alvásukban kevésbé pozitív arckifejezéseket mutattak kellemes képek láttán, két évvel később pedig több szociális problémával küzdöttek” – mondta Alfano.

Bár az arckifejezések alvásalapú változásai és a szociális problémák között nem találtak egyidejű összefüggést, Alfano szerint ez a szociális viselkedés és a kortárskapcsolatok fejlődési különbségeinek tudható be.

“Az érzelmek kifejezése az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik” – magyarázza Alfano. “Az arckifejezések nemcsak azt mutatják másoknak, hogy te hogyan érzel, hanem köztudottan hatással vannak mások érzéseire is.”

Az eredmények alátámasztják azt az egyre bővülő kutatási anyagot, amely szerint a gyermekkori rossz alvásminőség előrejelzi a későbbi szocio-emocionális problémákat, és jelzi azoknak a tanulmányoknak a fontosságát is, amelyek azt vizsgálják, hogy az alvás hogyan befolyásolja a gyermekek mentális egészségének és jóllétének több aspektusát. Az arckifejezés, a társas kommunikáció egyik központi eleme, az érzelmek egyik olyan aspektusa, ahol az alváshiány súlyos károkat okoz.