Gyerek

Ilyen jelei lehetnek az alváshiánynak a gyerekeknél

A gyerekek alvásigénye átlagosan nagyobb a felnőttekéhez képest. Mennyi alvásra van szükségük az egyes életkorokban, és milyen jelei lehetnek az alváshiánynak?
2023. Szeptember 16.
alvó gyerek
(Kép forrása: Getty Images)

A gyerekek számára kiemelten fontos a megfelelő hosszúságú és minőségű alvás az egészségük érdekében, hívta fel rá a figyelmet a legutóbbi Facebook-bejegyzésében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Az NNGYK megosztott egy infografikát is arról, hogy mekkora a gyerekek alvásigénye a különböző életkorokban, és milyen főbb jelei lehetnek náluk az alváshiánynak. A poszt szerint a 6-12 éves korosztálynak napi 9-12 óra alvás javasolt, míg a 13-18 éveseknek 8-10 óra alvás.

A gyerekeknél az alváshiánynak több jelei is lehet – a főbb tünetek a bejegyzés alapján lehetnek: koncentrációs nehézségek, kockázatkereső magatartás, krónikus fejfájás, memóriazavarok, agresszív magatartás, depresszió, szociális készségek csökkenés, csökkenő iskolai- és sportteljesítmény, gyakoribb hiányzás az iskolából, kisgyerekek esetén hiperaktivitás és impulzivitás.

 

 

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy kamaszkorban csak későbbi időpontban lesznek fáradtak a gyerekek, az alábbi írásunkban pedig osztottunk meg néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mi segíthet abban, hogy jobban aludjon a tinédzser.