Gyerek

Ezért nagyobb az alvásigényünk télen

Mi a magyarázata annak, ha télen úgy érezzük, hogy több alvásra van szükségünk?
2022. November 19.
téli alvás
(íKép forrása: Getty Images)

A nappalok határozottabban hidegebbek, rövidebbek és sötétebbek lettek, így a természetes ösztöneink azt súgják, hogy ”hibernálódjunk”. Azt érezhetjük, hogy egy kicsit többet szeretnénk aludni, és egy kicsit kevesebbet lenni társaságban, és helyette inkább bekuckóznánk, lecsendesednénk.

„A sötét reggelek és az általánosságban rövidebb nappalok miatt a téli hónapokban kevesebb fénynek vagyunk kitéve. Ez azt jelenti, hogy a testünk nem kap jelzést az ébrenlétre” – mondta el Dr. Zoe Gotts, a London Sleep Center (Londoni Alvás Központ) klinikai pszichológus tanácsadója az Independent-nek. „Különösen reggel, amikor a természetes fény fontos a szervezetünk órájának.”

Számos előnyei is van annak, ha megpróbálunk ráhangolódni a szezonális ritmusra.

Gotts szerint, ha nem alszunk jól, akkor nagyobb valószínűséggel leszünk kitéve a nem megfelelő immunrendszernek, és az alvás nagyon fontos a gyógyulásban, a betegségek leküzdésében és távoltartásában.

„A hidegebb időben nagyobb a valószínűsége a megfázásnak és az influenzának, mert az emberek több időt töltenek bent, kevesebbet a friss levegőn, és így a vírusok könnyebben átadódnak az emberek között” – mondta el a portálnak Dr. Lindsay Browning, pszichológus, idegtudós, és az And So To Bed alvásszakértője. Hozzátette, hogy az alvás során építjük az immunrendszerünket, és számos tanulmány kimutatta, hogy ha nem alszunk eleget, azt az immunrendszerünk megszenvedi.

Ha követjük „a normál cirkadián ritmusunkat, az alvásunk jobb minőségű lesz, és kevésbé töredezett” Gotts szerint. Hozzátette, hogy különösen fontos betartani a normál ébrenléti időt, és egy alvási ütemterv segítheti a jobb alvást – ami támogatja az egészséges testsúly megtartását, csökkenti az egészségügyi problémák kockázatát, a stresszt, és javítja a hangulatot.

Amire szintén érdemes figyelni, hogy ugyan ilyenkor kevesebb a napfény, de még mindig fontos annyit kapnunk belőle, amennyit csak tudunk. Ugyanis ez is támogatja az egészséges alvást, segít, hogy energikusabbnak érezzük magunkat, és javítja a hangulatunkat. Tehát a hidegebb idő ellenére is igyekezzünk minden nap kimenni egy kicsit a szabadba, hogy kapjunk egy kis természetes fényt.

Browning elmagyarázta, hogy a cirkadián ritmusunk szabályozza, hogy mikor vagyunk éberek, és mikor termeljünk melatonint az alváshoz. Ehhez nap közben erősebb fényre van szükségünk, este pedig már érdemes kerülni a nagy fénynek való kitettséget, különben nap közben lassúnak és fáradtnak érezhetjük magunkat, este pedig nehezen tudunk elaludni.

Forrás: independent.co.uk