Gyerek

Rámehet az egészséged, ha lámpa vagy tévé mellett alszol el

Már az enyhe világításnak való kitettség is szív-és érrendszeri károsodást okozhat az éjszakai alvás során, sőt az inzulinrezisztenciát is növeli, ha fény mellett alszunk el.
2022. Március 21.
Rámehet az egészséged, ha lámpa vagy tévé mellett alszol el (fotó: Getty Images)

A Northwestern Egyetem orvoskutatóinak új tanulmányából kiderül, hogy már a mérsékelt világítás mellett történő elalvás is károsan hat a szív-és érrendszerre.

A kutatást vezető Phyllis Zee, a Northwestern alvásgyógyászati szakértőjét idézi a Qubit.hu: “A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy már egyetlen olyan éjszaka, amikor alvás közben mérsékelt világításnak vagyunk kitéve a szobában, ronthatja a glükóz- és a szív- és érrendszeri szabályozást, amelyek a szívbetegségek, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázati tényezői.”

A napközbeni fénynek való kitettség aktiválja a szimpatikus idegrendszert és így növeli a pulzusszámot, ami a szívet nagyobb sebességre kapcsolja, fokozza az éberséget. Az új kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy hasonló hatás történik akkor is, amikor az éjszakai alvás során valaki fénynek van kitéve: a szívverés már mérsékelten megvilágított szobában is megemelkedik, ugyanis ilyenkor a vegetatív idegrendszer aktiválódik.

Azoknál, akik világos szobában aludtak, másnap reggel inzulinrezisztenciát is észleltek – írja a Qubit.hu. Ez azt jelenti, hogy a máj, az izmok és a zsírszövetek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, és nem tudják a vérben található glükózt energiává alakítani. Ennek ellensúlyozására a hasnyálmirigy több inzulint kezd előállítani, és idővel megemelkedik a vércukorszint.

A kutatók szerint elég gyakori az éjszakai alvás során a mesterséges fénynek való kitettség. “Az emberek jelentős része, akár 40 százaléka úgy alszik, hogy ég az éjjeli lámpa, a hálószobában fel van kapcsolva a villany vagy megy a televízió” – írják.

A kutatók azt javasolják, hogy ha valamilyen oknál fogva muszáj, akkor halvány fényforrást válasszunk, lehetőleg a padlóhoz minél közelebb helyezve. A sárga, narancs vagy vöröses színű fények kevésbé stimulálják az agyat – a kék vagy fehér fény ilyen szempontból a legrosszabb választás. Ahol túl sok kültéri fény szivárog be a lakásba, ott érdemes sötétítő függönyökkel vagy rolóval tenni az állandó fényforrás ellen, vagy szemmaszkot viselni alvás közben.

Forrás: Qubit.hu