Gyerek

A legkisebb fény is hatással lehet a gyerek alvására

A Colorado Egyetem új kutatása szerint az óvodáskorú gyermekeknél a lefekvés előtti órában még az enyhe fénynek való kitettség is csökkenti a melatonin hormon szintjét, ami még a lámpa lekapcsolása után is zavarhatja az alvást.
2022. Január 26.
A legkisebb fény is hatással lehet a gyerek alvására (fotó: Getty Images)

A kutatás azt vizsgálta, hogy a kisgyerekek elalvásában és a pihentető éjszakai alvásban mekkora szerepet játszik az elalvás előtti időszakban a fénynek való kitettség illetve, hogy az éjszakai fénynek milyen fiziológiai hatásai vannak rájuk.

“Korábbi kutatásunk azt mutatta, hogy a nagy intenzitású erős fény lefekvés előtt körülbelül 90%-kal csökkenti a melatonin-szintet a kisgyermekeknél” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Lauren Hartstein, a Colorado Egyetem alvás- és fejlődéslaboratóriumának munkatársa. “A mostani kutatás eredményében az a meglepő, hogy mindez igaz bármilyen fényintenzitás esetében is, még a halvány fénynél is jelentős melatonin-szint-csökkentést találtunk.”

A fény jelzi az időt a szervezetünknek, befolyásolja a cirkadián ritmust, amely több mindent is szabályoz, például hogy mikor érezzük magunkat fáradtnak vagy éhesnek, vagy, hogy milyen a testhőmérsékletünk a nap folyamán.

Amikor fény éri a retinát, egy jelet továbbít az agynak azon részébe, amely koordinálja a ritmusokat az egész testben, beleértve a melatonin éjszakai termelését is. Ha ez este történik, amikor a melatonin szintje természetes körülmények között növekszik, akkor lelassíthatja vagy meg is állíthatja azt, késleltetve a szervezetnek az éjszakába való átmenet képességét.

Mivel a gyermekek szeme nagyobb pupillával rendelkezik, mint a felnőtteké, a fény szabadabban áramlik náluk. (Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kék fény áteresztése egy 9 éves gyermek szemén keresztül 1,2-szer nagyobb, mint egy felnőttnél).

“A gyerekek nem kis felnőttek” – mondta a tanulmány másik szerzője, Monique LeBourgeois, aki egyike azon kevés kutatóknak a világon, akik a kisgyermekek cirkadián biológiáját tanulmányozzák. “Ez a fokozott fényérzékenység még érzékenyebbé teheti őket az alvás és a cirkadián rendszer szabályozására.”

Hogy számszerűsítsék, mennyire érzékenyek a gyerekek fényre, a kutatók a Colorado School of Mines matematikusával, Cecilia Diniz Behnnel működtek együtt egy új tanulmányban.

36 egészséges, 3 és 5 év közötti gyermeket vontak be egy kilencnapos kutatásba, amelynek során megfigyelték az alvásukat és a fényexpozíciót. Hét napon át a szülők követték az esti rutint, a gyerekek melatonin-szintje minden este körülbelül ugyanabban az időpontban kezdett emelkedni.

A nyolcadik napon a kutatók a gyerekek otthonát egy általuk játékosan “barlangnak” nevezett helyiséggé alakították át – fekete műanyaggal az ablakokon és letompított fényekkel -, és kora délutántól kezdve félóránként nyálmintát vettek egészen lefekvés utánig. Ez lehetővé tette a tudósok számára, hogy megállapítsák, mikor kezdődik a gyerekek biológiai éjszakája, és milyen a melatonin-szintjük.

A vizsgálat utolsó napján a gyerekeket arra kérték, hogy a lefekvés előtti órában egy világos asztalon játsszanak játékokat, olyan testtartásban, mintha valaki egy világító telefont vagy táblagépet nézne. A fényintenzitás az egyes gyerekeknél eltérő volt.

Az előző, minimális fényben töltött éjszakához képest a melatonin szintje a fényexpozíciót követően 70% és 99% között csökkent. Meglepő módon a kutatók alig találtak összefüggést a fényerősség és a kulcsfontosságú alváshormon csökkenése között. Még akkor is jelentősen, 78 százalékkal csökkent a melatonin szint termelődése, amikor halvány, tompa fény vette körül a gyerekeket. Még 50 perccel a fény kialvása után sem állt helyre a melatonin-szint a legtöbb vizsgált gyermeknél.

“Eredményeink együttesen azt mutatják, hogy óvodáskorú gyermekeknél a lefekvés előtti fényexpozíció, még alacsony intenzitás mellett is, erőteljes és tartós melatonin csökkenést eredményez” – mondta Hartstein.

Mit tehetnek a szülők?

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szülőknek el kell felejteniük az éjjeli lámpát, és lefekvés előtt teljes sötétségben kell lenniük a gyerekeknek. De egy olyan korszakban, amikor a gyerekek fele képernyőt használ lefekvés előtt, a kutatás minden szülőt arra figyelmeztet, hogy kapcsolják ki a kütyüket és tartsák minimálisan a fényt, hogy elősegítsék a gyerekek jó alvását.Azoknak a gyerekeknek, akiknek már vannak alvásproblémáik érzékenyebben lehetnek a fényekre, mint más gyerekek. “Ebben az esetben még fontosabb, hogy a szülők odafigyeljenek arra, hogy lefekvés előtt mennyi fénynek van kitéve gyermekük.”(Cikk forrása: medicalxpress.com)