Kisgyerek

Létezik legjobb időpontja a lefekvésnek?

Az éjszakai baglyok korát éljük, de befolyásolja-e a késői lefekvés a gyerekek egészségét? A parents.com alvásszakértőket kérdezett meg a témában.
2020. Július 12.
Létezik legjobb időpontja a lefekvésnek? (fotó: Getty Images)

A gyerekeknek sok alvásra van szükségük, ezt mindenki tudja. De vajon mi történik, ha a hektikus családi szokások befolyásolják a gyerek alvását? Hosszú távon befolyásolja-e a gyereket egészségét?

A legtöbb alvásszakértő nem lelkesedik a késői lefekvésért és sokan rámutatnak, hogy ez bizony a szülőknek kihívást jelenthet. “A legtöbb családban a szülőknek nincs elegendő energiájuk ahhoz, hogy este 10-ig foglalkozzanak egy háromévessel” – mondta Dr. Judith Owens, a Hasbro Gyermekkórház Gyermekkori Alvászavarok Klinikájának igazgatója. “A szülőknek szükségük van saját időre.”

Dr. Owens szerint azonban valószínűleg nincs nagy jelentősége annak, ha a gyerekek sokáig fennmaradnak, feltéve, ha mindig ugyanabban az időben fekszenek le és összességében eleget alszanak. Ahogy fogalmaz: az alvás-ébrenlét ciklusa és szabályossága a legfontosabb tényezők abban, hogy a gyerek jól és nyugodtan aludjon.

A késői lefekvés rossz a gyerekeknek?

Ha korán kell kelniük mert oviba, iskolába mennek, akkor a késői lefekvés miatt nem tudnak elegendő mennyiséget aludni. Ha pedig nem alszanak eleget, akkor fáradtak lesznek, ami kihat a magatartásukra és a figyelmükre is. “Az alváshiány pusztító következményekkel járhat a gyerekek hangulatára és teljesítményükre” – fogalmaz Dr. Owens. Még a növekedésükre is kihathat.

Dr. Jodi Mindell gyerekkori alvás rendellenességekkel foglalkozó gyermekorvosa hozzáteszi, hogy sok családban fordul elő, hogy a gyerekek este 10-ig, 11-ig is fent vannak. Sok gyerek reggel álmosan ébred, egy kutatás szerint a 18 év alattiak 60 százalékára jellemző ez. Sőt 15 százaléknál előfordul, hogy az iskolában elalszik. A Brown Egyetem kutatásában 500 óvodás gyerek vett részt, egy harmaduknak voltak alvással kapcsolatos problémáik.

Eleget alszik a gyerekem?

Szakértők szerint ezt nem is olyan egyszerű megállapítani. Dr. Mindell szerint a fáradt, kialvatlan gyerekek nem feltétlenül fáradtnak tűnnek, hanem épp ellenkezőleg, hiperaktívvá válhatnak.

A kialvatlan gyerek jellemzője az állandó szemdörzsölés, ingerlékenység, agresszív viselkedés. És az a tény, hogy a gyerek magától ébred sem jelenti feltétlenül azt, hogy kialudta magát. Vannak olyan gyerekek, akik bizonyos időpontban akkor is felébrednek, ha nem pihenték ki magukat. A Dr. Mindellhez forduló szülőknek a szakértő azt szokta javasolni, ha gyermekük alvásproblémákkal küzd, hogy fektessék le korábban.

Mi történik akkor, ha a gyerek sokáig szeret fennmaradni?

“Ha a gyerek éjszakai bagoly, akkor annak mélyebb okai is lehetnek” – mondja Dr. Mary Carskadon, alváskutató. Szerinte az, hogy valaki korán vagy későn szeret lefeküdni több tényezőtől is függ, de génjeinkben is gyökerezhetnek az okok. A környezet és az életkor is befolyásoló tényező, például jól tudjuk, hogy a tizenévesek éjszakai baglyok.

Hogyan változtassuk meg a lefekvés idejét?

Minél tovább áll fenn a késői lefekvés szokása, annál nehezebb lesz változtatni rajta. A fokozatosság elvét érdemes követni, a nyári szünet például tökéletesen alkalmas arra, hogy szépen, fokozatosan toljuk egyre korábbra a lefekvés idejét. Mire eljön az iskolakezdés elérhetjük azt, hogy este 8-kor lámpaoltás legyen.

A gyerek fejlődése szempontjából sem mindegy, hogy mennyit alszik, de az egész család életminőségére is rányomhatja a bélyegét.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a 2-3 éveseknek éjszaka 9-13 órát, a 3-5 éves gyerekeknek 10-12 órát, az 5-12 éves gyermekeknek pedig legalább 8 órát kéne aludniuk. Ha a gyermeknek korán reggel kell kelnie, vagy ha azt szeretnéd, hogy korábban feküdjön le, íme néhány tipp:

  • A gyerek lefekvési időpontját napi legfeljebb 15 perccel hozzuk korábbra, vagy még jobb, ha két-három naponta módosítunk 15 percet.
  • Befolyásolhatjuk a fényviszonyokkal is az alvást, ébrenlétet: reggel legyen erős fény, legjobb ha természetes, este pedig, ahogy közeledik a lefekvés ideje tompítsuk a fényeket.
  • Kerüljük a stimuláló tevékenységeket lefekvés előtt, ideértve a képernyőhasználatot, bizonyos játékokat, videójátékok használatát. E helyett lecsendesítő tevékenységeket és rituálékat alakítsunk ki: pl. egy pohár meleg tej, fürdő.

Ha gyermekének szélsőséges problémái vannak elalvás közben, és úgy tűnik, hogy nem alakul ki alvási mintája, forduljunk gyermekorvoshoz.

(via)