Gyerek

5 tipp, hogy jól aludjon a gyerek

Ha iskolás, óvodás a gyerek, gondoskodni kell róla, hogy időben ágyba bújjon. Két hatásos módszer van: a rendszeres lefekvési idő betartatása, és a tévé, táblagép, telefon kiiktatása.
2010. Augusztus 19.

A kamaszok többsége éjszakába nyúlóan telefonál, chatel, internetezik vagy játszik, ez pedig hatással van arra, hogy mennyire képesek kipihenni magukat – állapította meg egy tanulmány.

“A nem elegendő és nem pihentető alvás rontja a gyermek iskolai teljesítményét, és viselkedési problémákhoz vezethet” – mondta William Kohler, a Floridai Alvástudományi Intézet orvos-igazgatója. “Neurokognitív zavarokat okozhat, ha a gyermek késő éjszaka internetezik vagy netes játékokkal játszik.”

Egy négyéves gyermeknél a rendszeres lefekvési idő elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez, olvasható a tanulmányban, amit a “Sleep 2010” elnevezésű, alvástudománnyal foglalkozó szakemberek éves találkozóján ismertettek.

Minden gyereknek szüksége van a pihentető alvásra

A kutatás során 8000 gyermeket vizsgáltak, és megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei ragaszkodtak a korai lefekvéshez, jobb eredménnyel oldottak meg nyelvi, olvasási és matematikai feladatokat. A tanulmány arra is rámutatott, hogy hétvégén sem szabad hagyni a gyerekeket “éjszakázni”, majd másnap délig aludni, mert ez felboríthatja a bioritmusukat.

Kohler elmagyarázta, hogy életkortól függően változik az, hogy mennyi alvásra van szüksége a gyereknek. Egy négyéves gyermeknek 11 órára, egy kilencévesnek 10 órára, míg egy tizennégy évesnek 9 óra alvásra van szüksége.

Íme néhány tanács, amit a szülőknek érdemes szem előtt tartania, hiszen a kevés vagy nem pihentető alvás számos betegséghez vezethet: elhízáshoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz, valamint csökkenti a reakcióidőt, és rontja a memóriát is.

1. Az alvásigény szem előtt tartása

A szülőknek figyelemmel kellene kísérni, hogy gyermeküknek mennyi alvásra van szükségük. Célszerű alvási naplót vezetni arról, hogy a gyermek mennyit aludt éjszaka, és hogyan viselkedett napközben. Ha azt vesszük észre, hogy csemeténk nem elég éber, vagy rosszul teljesít az iskolában, alvási idejét növelni vagy éppen csökkenteni kell.

2. Felkészülés az alvásra

Az agyat fel kell készíteni a pihenésre! Közvetlenül lefekvés előtt már ne ugráljanak, ne izgassák fel magukat a gyerekek. Igyanak inkább egy pohár tejet, fürödjenek meg, mossanak fogat, és olvassanak el egy kedves mesét. Így agyuk jelzést kap, hogy itt az ideje az alvásnak.

3. Megfelelő körülmények az alváshoz

Az ideális alváshoz sötét szobára és csendre van szükség, a hőmérséklet pedig 23 Celsius alatt legyen.

4. Megfelelő étel és ital

A testmozgást, a koffeintartalmú italokat és a cukros ételeket már kerüljük lefekvés előtt néhány órával.

5. Ki a tévével, táblagéppel!

Az szórakoztató és elektromos eszközöket vigyük ki a gyermek szobájából éjszakára, és lefekvés előtt 1-2 órával lehetőleg már ne engedjük meg, hogy a gyerekek használják ezeket. 

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Medipress