Kisgyerek

A gének teszik játékfüggővé a gyerekeket

Az újonnan felfedezett erőszak gén egyes gyerekeket videojáték-függővé változtathat, és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) is összefüggésben állhat.
2014. Április 13.

A kutatók kimutatták, hogy a több erőszakos videojátékkal játszó, és több kegyetlen TV filmet néző fiatalok egy közös génnel rendelkeznek.

Az Amszterdami Egyetem kutatásában több mint 1600 öt és kilenc év közötti gyermek szülei vettek részt. A szülők feljegyezték, mennyi erőszakos médiának vannak kitéve gyermekeik, és a kutatók DNS mintát vettek a gyermekektől születésükkor.

Kiderült, hogy az egy bizonyos génvariánssal rendelkező gyermekek sokkal nagyobb eséllyel néztek több erőszakos TV műsort, és játszottak gyakrabban erőszakos videojátékokkal.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a gyerekek részben a szüleik által nézett műsorok hatásának vannak kitéve. Ez volt azonban az első olyan tanulmány, amely lehetséges genetikai befolyást mutatott ki abban, milyen tévéműsort és videojátékot választanak a gyerekek.

A szakértők úgy vélik, hogy az egyik szerotonin transzporter gén variációja okozhatja azt, hogy ezek a gyerekek jobban élvezik az erőszakos médiákat. Ráadásul ugyanezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel szenvednek figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) is.

Dr. Sanne Nikkelen, az Amszterdami Egyetem kutatója szerint azért fontos a médiahasználat és az ADHD-val kapcsolatos magatartások összefüggésének vizsgálata, mert azok a gyerekek, akik több ADHD-val kapcsolatos viselkedést mutatnak, gyakran tapasztalnak nehézségeket a kortárs csoportban és a tanulmányaikban, és a kábítószerfogyasztás nagyobb kockázatának vannak kitéve.

Forrás: Medipress