Gyerek

Tablet a gyerekek kezecskéire fejlesztve

Négy kisgyerek próbálta ki a Samsung új, gyerekek számára kifejlesztett, játékos tabletjét. Az óvodástól az iskolásokig valamennyien találtak kedvükre való játékot rajta.
2013. November 26.

Gyakran vitatkoznak arról, hogy hány éves kortól ajánlott a gyerekeknek a számítógép, illetve a mostanában egyre népszerűbb tablet (ahogy vita van a tévézésről, a DVD-ről, a mobiltelefonról és szinte valamennyi kütyüről). Az azonban kétségtelen, hogy a külön gyerekeknek kifejlesztett változatok nem csak lekötik, de fejlesztik is őket. A Samsung Galaxy Tab 3 Kids modellt négy, 3 és 9 év közötti gyerek próbálta ki, a siker pedig sehol sem maradt el.

Fiúk és lányok is imádják

A tabletet először Napsugár (9) és Márk (7) próbálta ki. Bár van saját tabletjük, az újdonság már az első perctől kezdve lekötötte őket, pontosan lehetett látni, hogy mi a különbség a hagyományos androidos tablet és a speciálisan nekik fejlesztett gép között.

A Galaxy Tab 3 Kids színes, vidám kinézetű, ellentétben a “felnőtteknek” készült tablettel, így ez volt az első, ami miatt nyerő volt náluk. A hozzá adott, egy kézzel is könnyen fogható műanyag keret nem csak megvédi a gépet leejtés esetén (amin azért minden gyereknél bekövetkezik néhányszor), hanem könnyűvé tette a hosszú órákig tartó játékot is. Gyermekkézzel sokkal könnyebb így tartani a tabletet, a másikba vett vastag, tollszerű mutatóeszközzel meg nagyszerűen lehetett nyomkodni az érintőképernyőt. Ami így legalább nem lett mancsnyomos, meg csokifoltos és ragacsos a gyümölcslétől.

A gyerekeknek szóló felület szép, kellemes színösszeállítású, elsőre “bejött”. Mindketten imádták, amiben sokat segített, hogy se nem fiús, se nem lányos színeket választottak a grafikusok. Jó nagyok az alkalmazások ikonjai, ami azért kisebb gyerekeknél még jó. Külön pluszpont, hogy gyakorlatilag semmit sem tudnak elállítgatni a tableten a kósza, kíváncsi kezek!

A játékok közül mi csak az alapokat használtuk, nem töltöttünk le semmit a Play áruházból. Márk kedvence természetesen a Toca Train nevű program volt, ahol egy kisvonatot lehet vezetni, utasokat felvenni, szállítani és persze dudálni. Napsi meg igazi lányhoz méltóan a fodrászatban tette próbára magát a legtöbbször, sorra varázsolva az elképesztőbbnél elképesztőbb frizurákat. Közös kedven pedig a Pettson és Findus nevű mese alakjait felhasználó játék (Inventions) volt. Próbálgatták még az autós összeszerelős játékot is, de az egy hétéves kisfiú képességeit még meghaladta.

A Samsung Galaxy Tab 3 Kids kezelése szó szerint gyerekjáték volt, de a kisebbek amúgy is fogékonyabbak az érintőképernyő használatára, nekik természetes, hogy valamit magán a kijelzőn kell húzni, nyomni, kattintani.

Tab 3, gyerekekre szabva

A következő tesztelő az ötéves Máté volt. A gyereknél a sztár az egyébként erősen technofil édesapja telefonjára feltett Minecraft, így egy közel kétórás autóútra is ezzel a játékkal készült. A specifikációját átfutva arra a következtetésre juthatunk, hogy a készülék a hardverparamétereit tekintve pontosan megegyezik a Tab3 felnőtteknek szánt legkisebb verziójával, a többletet a gyereküzemmód és a feltehetően bébiknek szánt nyeles tok teszik ki (ami viszont körülbelül másfélszeres árat eredményez).

A készülék felbontása ma már igencsak kicsinek számít, ugyanakkor tökéletesen elegendő lenne játszani egy unalmas autóúton. A kevés memória és szerény teljesítményű grafikus processzor miatt azonban egyáltalán nem azt az élményt nyújtja, amit várni lehetett volna tőle. A készülék 8GB-os volt, így, ha esetleg külső merevlemezről, vagy pendriveról szeretne a gyermek a mesegyűjteményből szemezgetni, akkor be kell érnie a kedvenc 1-2 mese kiválasztásával. A gép egyébként rendelkezik olyan, a többi androidos gépre is jellemző alkalmazással, mint a gyerekzár, vagy az alkalmazásfuttatás korlátozása.

Mindezek ellenére a kisfiú nagyon élvezte az új játékszert, fényképezett, videózott, játszott és mesét nézett rajta, mindezt a legnagyobb természetességgel.

Lenyűgöző figurák

A legkisebb tesztalany a 3 éves Ábel volt. Ő nem nagyon használt előtte sem számítógépet, sem tabletet, telefont is csak szülői felügyelettel, hogy beszéljen a nagymamával, így valódi újdonság volt számára a gép. Nagyon praktikus volt a fogantyú, mert egyszer sem ejtette le az egyébként elég masszív bevonattal ellátott gépet. A kihúzható ceruzát leginkább rajzolásra használta – a különböző méretű virtuális ecsetekkel és színekkel való rajzolás volt az egyik kedvence.

Nagyon élvezte a Toca Train programot is, miután megmutattuk neki, melyik gomb mire szolgál, hogy tud elindulni, árut felvenni és fütyülni, finom mozdulatokkal hamar maga irányította a szerelvényt. A másik kedvence neki is a fodrászat volt, bár ő még nem annyira a frizurák elkészítésére helyezte a hangsúlyt, inkább a grafika ragadta magával, várta, hogy a székbe beülő, kiválasztott figura mikor kurjantja el magát, Ábel bemutatkozott nekik és kommunikálni, beszélgetni is próbált az élethű alakokkal.

A Galaxy Tab 3 Kids sokáig leköti a gyerekeket, folyamatosan van új felfedeznivaló, még egy kis óvodás is egyszerűen és biztonságosan tudja használni, anélkül, hogy folyton attól kéne rettegni, összetöri, vagy kárt tesz benne. A játékok kreativitásra, gondolkozásra sarkallnak.

Összességében a tablet komoly dilemma elé állítja a gépet kipróbáló gyerekek szüleit, mert mind a négyen nagyon örülnének, ha ezt találnák a fa alatt.