Gyerek

Hollandiában kitiltják a mobilokat, okosórákat és tableteket az osztálytermekből

Jövő évtől a holland iskolákban tilos lesz mobiltelefonokat, táblagépeket és okosórákat bevinniük a diákoknak az osztálytermekbe.
2023. Július 05.
Tablet diákok
Kép: Getty Images

Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter szerint „bár a mobiltelefonok összefonódtak az életünkkel, nem valók az osztályterembe”.

Robbert Dijkgraaf oktatási miniszter a szabályozásról szóló közleményében arról is tájékoztatott, hogy az okostelefonok továbbra is használhatók lesznek, ha kifejezetten szükség van rájuk a tanórákon. Ilyen kivétel lehet, ha a diákok épp a digitális készségekről tanulnak, vagy a használójának egészségügyi okokból van szüksége az eszközre, illetve engedélyezett lesz a fogyatékossággal élőknek is.

A holland oktatási miniszter azt is elmondta, hogy a diákoknak képesnek kell lenniük koncentrálni. A mobiltelefonok zavarók ebben a folyamatban, meg kell védeni a diákokat ettől – közölte.

Az iskoláknak október elsejéig kell megtalálniuk a módját annak, hogyan vezetik be 2024. január 1-től a korlátozást. De ha ez nehézségekbe ütközik, vagy a módszer nem hoz kellő eredményt, 2024 nyarára törvényi szabályozás léphet érvénybe – közölte a holland oktatási miniszter.

forrás: MTI