Gyerek

Nehezen megy a koncentrálás? Így segíthetsz neki

Ha úgy tapasztalod, hogy nehézségekbe ütközik a figyelem megtartása, a fókuszálás, ezekkel a technikákkal segíthetsz a gyereknek.
2023. Március 15.
Kislány elégedetlenül néz az anyára rajzolás közben
Kép: Getty Images

Gyakran elkalandozik? Képtelen hosszan koncentrálni, legyen szó házi feladatról, társasjátékozásról, mesehallgatásról? Ha szeretnél ezen változtatni, akkor az első, amit tudnod kell, hogy a koncentráció egy készség, ami a gyerek életkorával változik. Te is segíthetsz, ehhez sok türelemre van szükség. És van néhány alapvetően rossz stratégia, amelyeket érdemes elkerülnöd…

Nem direkt csinálja

Milliószor kell elmondanod, hogy figyeljen oda, amikor mosogat vagy amikor a leckét írja. Ahelyett, hogy kivennéd a kezéből a mosogató szivacsot vagy dühösen ráförmednél, érdemes végiggondolnod, miért nem figyel, mi a kiváltó ok. Az agynak az a része, ami az összpontosításért felel, folyamatosan fejlődik, nem egyik napról a másikra alakul ki. Ráadásul, ha stresszhelyzetbe kerül a gyereked, az megnehezíti a figyelem megtartását.

Túl gyorsan beavatkozol

Ha minden nehéz helyzetből kihúzod, vagy arra tanítod, hogy kikerülje a számára nehéz szituációkat, azzal nem teszel jót. A problémamegoldás és a koncentráció kéz a kézben jár, hagyd, hogy saját stratégiákat alakítson ki, a készen kapott válaszok nem a saját megoldásai.

Mindig megmondod, hogy mit kell tennie

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Ahelyett, hogy megmondanád, mit kell tenne, inkább kérdezz! „A leckédet kéne már írnod” helyett hatékonyabb, ha azt kérdezed „Nincs holnapra feladatod?” A kérdés visszahozza a fókuszt, a racionális gondolkodást.

Mindig csak a feladatokkal törődsz

Muszáj időnként szünetet tartani, hogy újra koncentrálni tudjon, a pihenés épp a fókuszálást segíti. Kisgyerekeknél különösen fontos a szabad játék, a mozgás, ha megfigyeled, amikor pihennek, akkor is rohangálnak és mondjuk nem a kanapén ülnek egy könyvvel. Így vezetik le a stresszt, ami épp a koncentrációt segíti majd, amikor visszatérnek a feladathoz. Az sem használ a koncentrációnak, ha a szaladgálást nem követi egy átmeneti lecsendesedés: egyik pillanatról a másikra nem lehet lenyugodni. Hívd fel a figyelmét arra, hogy mindjárt véget ér a pihenős szakasz és próbálj átmeneti, csendesebb helyzetet teremteni, mielőtt a feladatra koncentrálnátok.

Túl sok támogatást adsz

Persze, hogy segíteni szeretnél, de nem kell állandóan a gyerek körül legyeskedni.  Fogalmazd meg pontosan az elvárásaidat – miután befejezted a rajzolást, pakold el a tiszta ruhákat – és adj teret a gyereknek! Ha túl sok a támogatás, túl sok rajta a figyelem, minden mozdulatnál ott állsz a háttérben, azzal többet árt, mint használ. Egyszerűen tőled fog függni a gyerek: te szólsz, te osztod be az idejét, te emlékezteted, így pedig soha nem lesz képes egyedül elvégezni a feladatot. A támogatás merüljön ki abban, hogy megérteted vele mit vársz el, biztosítod a környezetet, eszközöket, majd hagyod, hogy önállóan végezze el a feladatát!

forrás: fatherly.com