Baba

Az állandó mobilozás tönkreteszi a baba figyelmi képességét?

Egy kutatás új okot fedezett fel, amiért érdemes letenned a telefonod, amikor a baba közelében vagy.
2021. Július 19.
Az állandó mobilozás tönkreteszi a baba képességét a figyelemre? (fotó: Getty Images)

Miközben a babával való játék örömteli élmény, fárasztó is lehet. Sokunknak könnyen elkalandoznak a gondolatai, miközben a gyermeke játszik, logikus lépés elővenni ilyenkor a telefont. Mindannyian csináltunk már ilyet. A tudomány azonban talált egy okot, amiért érdemes letenni (vagy elő sem venni) a telefonunkat, és a gyermekünkre koncentrálni.

A Current Biology című folyóiratban közzétett 2016-os tanulmány szerint az, hogy a szülők mennyi ideig figyelnek, közvetlenül befolyásolja a csecsemő saját figyelmét. A tanulmányban a kutatók szemmozgáskövetéssel 36 szülő és egyéves csecsemőjük adatait rögzítették. Azt vizsgálták, hogy a csecsemők milyen hosszú ideig figyeltek egy tárgyra, amikor a szülők is azt nézték, és amikor nem.

“Ha a szülők a gyermekükkel együtt figyelnek egy játékot, tárgyat, a gyerekek nagyobb valószínűséggel figyelnek hosszabban a céltárgyra, mint azokban az esetekben, amikor a szülők nem mutatnak semmilyen figyelmet vagy érdeklődést” – mondta a tanulmány szerzője Chen Yu, Ph.D., a bloomingtoni Indiana Egyetemről. Még ennél is fontosabb, hogy minél hosszabb ideig mutattak a szülők közösen figyelmet, annál tovább nézték a babák a játékot még azután is, hogy a szülők elfordultak.

Ez azt jelenti, hogy a szülők közvetlen hatással vannak a csecsemők fejlődő figyelemfelkeltő és megtartó képességére.

“Ahogy a gyerekek fejlődnek, egyre hosszabb ideig tudnak figyelni egy feladatra” – mondta Yu. “Ezt a kognitív képességet hagyományosan az egyének belső tulajdonságának tekintik. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a szülők valós idejű viselkedésével mindez megváltoztatható”. A csecsemők figyelmi ideje tehát nem elszigetelten fejlődik – szociális tényezők is befolyásolják.

Hogyan befolyásolja a viselkedésed a baba figyelmét?

“Ez olyan, mint egy beszélgetés során, ha a hallgató érdeklődést mutat – figyel és kérdez -, akkor a beszélő is inkább elkötelezett lesz, és többet fog beszélni” – mondja Yu. “Ha a hallgató fél nem mutat érdeklődést, a beszélő esetleg más témára tér át, hiszen nehéz tovább beszélni egy témáról a hallgatóság támogatása nélkül.”Ha a szülő is odafigyel, az segít irányítani a csecsemőt, hogy koncentrált maradjon. “Ha a csecsemő kezd érdeklődni egy tárgy iránt, akkor teljesen a csecsemőn múlik, hogy mikor hagyja abba, és mikor vált át a következő célpontra” – mondja Yu. “Ha a szülő is bekapcsolódik, akkor sokkal valószínűbb, hogy a csecsemő hosszabb figyelmet és érdeklődést mutat.”

Miért olyan fontos ez?

A csecsemő figyelmi idejének hossza azért fontos, mert hatással van az agy későbbi fejlődésére. A hosszabb figyelmi idő segít a gyermekeknek az önszabályozásban és a feladatmegoldásban, míg a korai életévek figyelemhiányai később figyelemzavart okozhat.

A figyelem megtartásának képessége iskoláskorban igen fontos lesz. “A kisgyermekeknek mindig van némi nehézségük abban, hogy tartósan figyeljenek” – mondja Yu. Ahogy nőnek, egyre jobban tudnak koncentrálni. “A figyelem megtartása összefügg a mélyebb információfeldolgozással. Tanulmányok kimutatták, hogy a kisebb korban jellemző figyelem megtartás előre jelzi a későbbi kognitív fejlődést, például a problémamegoldást.”A szülőkön múlik tehát, hogy megtalálják a módját annak, hogy maguk is hosszabb figyelmet fordítsanak gyermekeikre, és ne a telefonjuk vonja el a figyelmüket.”Óriási különbség van a gyermekeiddel való interakció és aközött, hogy aktív interakció nélkül egy szobában vagy a gyermekeiddel” – mondja Yu. “Jelentős különbséget találtunk a vizsgálatainkban csupán hatpercnyi interakcióban – ha ez a hatás a való világban is érvényesül, akkor hatalmas különbségek lesznek a gyermekük figyelmét követő és hozzájuk kapcsolódni képes szülők gyermekei és a nem figyelő szülők gyermekei között.”

Hogyan csináljuk?

Amikor a gyermekeddel vagy, próbálj meg időt szakítani arra, hogy csak rá koncentrálj. Hagyd a telefonodat egy másik szobában, vagy kapcsold ki a hangot (még a rezgőt is), hogy ne vonja el a figyelmedet az SMS-ek vagy e-mailek hangjelzései.

Meghatározhatsz magadnak időpontokat, amikor bejelentkezhetsz (pl. amikor a gyerek alszik), így nem szakaszd ki teljesen.”Fontos, hogy szülőként érzékenyen reagálj a gyermeked figyelmére, hagyd, hogy a gyermek vezessen, és csatlakozz a gyermekedhez, hogy olyan feladatokkal és tevékenységekkel foglalkozhasson, amelyek érdeklik” – mondja Yu. Valódi hatása van annak, hogy a szülők milyen mértékben kapcsolódnak a gyermekükhöz, mennyire figyelnek rájuk vagy e helyett az okostelefonjukra koncentrálnak.(Cikk forrása: parents.com)