Kisgyerek

Önálló játékra is szükség van

A baba és a kisgyermek túlfoglalkoztatása helyett inkább teremtsünk számára lehetőséget a világ önálló felfedezésére és a szemlélődésre.
2018. Szeptember 21.
Önálló játékra is szükség van

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a baba “elvan” egyedül, ne zavarjuk meg! Ha egy csecsemő szükségletei ki vannak elégítve és jó a közérzete, akkor 20-30 percet is szívesen nézelődik, 6 hetes korában pedig már aktívan érdeklődni is fog a körülötte lévő tárgyak, személyek iránt. Ha ezt lehetővé tesszük számukra, akkor sikeresen megalapozhatjuk a későbbi önálló játék iránt vágyat is.

Együtt és mégis önállóan

Általában beválik, ha a gyereket viszed magaddal hordozóban, és folyamatosan figyelheti, mit csinálsz (pl. a konyhában, főzés során). Később pedig bevonhatod valamennyi otthoni tevékenységbe, és melletted – önállóan is – játszhat. Ha ez épp egy fiók kipakolása vagy egy polc átrendezése volt, akkor biztonságos körülményeket teremtettünk, és hagytuk, hadd tevékenykedjenek egyedül. A babák számára ekkor – a világ felfedezése- maga a játék, az önálló megismerés lehetősége.

Az önálló játék kezdetei

Ne félj lehetőséget teremteni gyermekednek, hogy egy számára kialakított játszósarokban, szőnyegen egyedül játszhasson! Ha ragaszkodik a jelenlétedhez, légy a közelében, de ha belefeledkezik a játékba, hagyd 1-1 percre magára! Ugyanakkor mindig törekedj a biztonságra!Természetesen attól még, hogy a pici megtanul önállóan ülni és járni, nem jelenti azt, hogy önállóan is tud játszani órák hosszat. Az 1 év alatti gyerekek 5-10 percig képesek önállóan játszani, míg a kis totyogók kb. 15-30 percnyi időre foglalják le magukat.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ehhez azonban nélkülözhetetlen kiindulópont a közös játék, ahol ötleteket, segítséget nyújthatsz neki a későbbi önálló tevékenységhez. Célszerű szem előtt tartani, hogy ne legyen túl sok játék körülötte, mert a túl sok ingerrel nem tud mit kezdeni, és végül hamar rá fog unni az egészre. Ez esetben is a kevesebb, több!

Miért is van ekkora jelentősége az önálló játéknak?

Mert magabiztosságra és függetlenségre ösztönzi a gyermeket, miközben fejleszti kreativitását és nyelvhasználatát is. Lehet, hogy ez utóbbin meglepődsz, de gondolj arra, milyen elmélyülten tudnak játszani a gyerkőcök, miközben magukban beszélnek. Ez a fajta formálódó szerepjáték igen fontos lesz a későbbi fejlődésükben is!

Önállóan és együtt is fontos játszani!

Fontos, hogy ne legyenek merev elvárásaink az önálló játék kapcsán a gyermekek felé. A gyereknek nem kötelessége egyedül lennie és lekötnie magát folyamatosan, hogy mi a dolgainkat végezhessük. A közös játéknak, az együtt töltött időnek is központi szerepe van az életében, ami nem szabad soha, hogy kényszer vagy hátra sorolt kötelesség legyen nekünk, szülőknek.Mindkét játékforma örömforrás és számtalan fejlődési lehetőség, amely egymást támogatja. Egyik nincs a másik nélkül, és mindkettőre nagy szükség van.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: