Kisgyerek

Ezért is fontos az önálló játék

A kisgyerekeknek arra is szükségük van, hogy egyedül játszanak. De milyen előnyei vannak az önálló játéknak, mit tanul ebből egy gyerek?
2024. Július 09.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Az önálló játék során fontos készségeket tanulnak a kisgyerekek, és az ilyen típusú játék ráadásul az önbizalmat és a kreativitást is fejleszti, hiszen ekkor senki nem mondja meg nekik, mit és hogyan csináljanak, senki nem veszi át a vezetést a játékuk során. A Parents összegyűjtötte, pontosan milyen készségek szempontjából annyira hasznos az önálló, független játék.

Megtanítja arra, hogyan szórakozzon önállóan is. Az önálló játék során a kisgyerek megtanulja, hogyan szórakoztassa el önmagát. Ahogy egyre idősebb lesz, megtanulja, hogy nem lesz mellette minden ébren töltött pillanatában valaki, ezért fel kell tudnia találnia magát. Ez pedig jótékonyan hat a magabiztosságra és elégedettséget ad, fejleszti az önállóságot. Emellett az önálló játék segíthet felkészülni a bölcsödére, az óvodára is, amikor szintén nem leszel ott a kicsi mellett.

Fejleszti a képzelőerőt. Az önálló játék remekül hat a képzelőerőre, a kisgyerek kreativitására. Amikor egyedül tölt időt, az olyan speciális játékhelyzetet teremt, amit más nem, ez pedig jótékony hatással van a fantáziára.

Az önálló játék nyugalommal töltheti el. Míg például a szabadtéri játék során feltöltődhet energiával, a másokkal együtt való játék remek terepe az interakciónak, az önálló játék lehet egy nyugodtabb játékforma, ami során a kisgyerek békésen, pihentetően játszhat.

Önmegnyugtatásra taníthat. A portál szerint amellett, hogy a kisgyerek tudja, hogy számíthat a szülőre, amikor szükség van rá, az önálló játékból megtanulhatja azt is, hogyan tekintsen befelé a problémamegoldás érdekében. Ez a játékmód segíthet abban is, hogy a kisgyerek elkezdje jobban megérteni az érzéseit.