Kisgyerek

Ezért is hasznos, ha időnként egyedül játszik a gyerek

A gyerekek számára fontos, hogy időnként egyedül is játsszanak – többek között a következők miatt.
2024. Április 12.
(Kép forrása: Getty Images)

A független játék növeli a gyerek önbizalmát és kreativitását, főként azért, mert ilyenkor senki más nem mondja vagy mutatja neki, hogy mit játsszon. Mi mindenért hasznos, ha egyedül is játszik a gyerek?

Megtanulja magát szórakoztatni. Az önálló játék egyrészt amiatt hasznos, mert a gyermek így megtanul egyedül is szórakozni. A Parents szerint pedig ettől magabiztosabbak és elégedettebbek is lesznek a gyerekek.

Egy nyugodt játékforma. Minden játéktípusnak vannak előnyei. A kinti játék energiával tölthet fel, míg a másokkal való közös játék sok interakcióra ad lehetőséget. Az önálló játék egy nyugodt, békés játékforma, más szintre hozza a hangulatot. Emellett pihenést is biztosíthat, mint egy csendes játékforma.

Fejleszti a képzelőerőt. Már most is úgy érezheted, hogy gyermeked képzelőereje hatalmas, és az önálló játék is lendít ezen. Ez olyan játékhelyzeteket hozhat magával, amit nem tapasztalna, ha nem játszana egyedül is.

Fejleszti az önállóságot. Az önálló játék fejleszti a függetlenséget, önállóságot is. Akkor is feltalálja magát a gyerek, ha nincs állandóan mások közelében. Ez nem azt jelenti, hogy arra ösztönöz, hogy visszariadjanak másoktól, a másoktól való játéktól, csak felkészít a különböző helyzetekre.

Fejleszti az önmegnyugtatás képességét. A gyermekednek fontos, hogy tudja, hogy ott vagy, amikor szüksége van rád, de amikor önállóan játszanak, az abban is segíthet, hogy fejlődjön az önmegnyugtatás képessége is. Mindig számíthat rád, de azt is megtanulja, hogyan kell befelé figyelnie a problémamegoldás érdekében, és a saját érzéseit is segíthet jobban megérteni.

(via Parents)