Gyerek

Egyre gyakoribb a szülők általi alváshormon-túladagolás a gyerekeknél

A gyermekeknél a melatonin-túladagolás egyre gyakoribb, egy Kaliforniában benyújtott perben azt állítják, hogy ezért a pontatlan címkék a felelősek.
2022. Augusztus 04.
Egyre gyakoribb a szülők általi alváshormon-túladagolás a gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a melatonint étrend-kiegészítőnek tekinti, ami azt jelenti, hogy bárki saját belátása szerint szedheti. Az orvosok nem ajánlják a melatonint álmatlanság kezelésére, mivel nincs elegendő bizonyíték a melatonin-kiegészítők hatékonyságára vagy biztonságosságára vonatkozóan. Ettől függetlenül számos országban kapható álmatlanság kezelésére vagy éppen pihentető alvás elősegítésére olyan melatonin étrend-kiegészítő szirup (vagy más formában elérhető) gyerekeknek.

A Kaliforniában élő Krystal Lopez melatonin gumicukrot vett és adott 8 éves gyermekének. A gumicukornak darabonként 1 milligramm melatonint kellett volna tartalmazniuk, de a kereset szerint a termék melatonin-tartalma több mint kétszerese volt a címkén feltüntetett mennyiségnek, átlagosan 2,13 mg-ot tartalmazott. A nő ügyvédei azt állítják, hogy nem adta volna oda az anya a gyermekének a gumicukrot, ha a termék címkéjén helyesen szerepelt volna a melatonin tartalom.

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Az ember természetes módon termel melatonint, ami a sötétség hatására álmosságot vált ki, a fény-sötétség változásainak hatására aktiválódik. A hormon alapvetően a cirkadián ritmus fenntartásához szükséges. A mesterségesen, alvászavar ellen használt melatonin túlzott bevitele fejfájást, hányingert, nyugtalanságot okozhat. A nem kívánatos mellékhatások néhány óra vagy egy alvás után elmúlnak.

A melatonin-kiegészítőket már vizsgálták korábban, éppen a téves címkézés miatt. 2017-ben kanadai kutatók 31 különböző étrend-kiegészítőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a legtöbb nem a címkén feltüntetett melatonin-mennyiséget tartalmazza. A Journal of Clinical Sleep Medicine című szaklapban közzétett eredmények szerint a minták mintegy negyedében szerotonint, egy teljesen más neurohormont találtak.

(Cikk forrása: insider.com)