Gyerek

Jelek, hogy eleget alszik a gyereked

Milyen jelekre érdemes figyelni, hogy tudd, hogy eleget alszik-e a gyereked?
2022. Október 24.
fiú az iskolában a padon alszik
Ha elalszik az óra közben, valószínűleg éjszaka nem alszik eleget a gyerek.

Emily Oster, a The Family Firm: A Data-Driven Guide to Better Decision Making in the Early School Years (A családi cég: adatvezérelt útmutató a jobb döntéshozatalhoz a korai iskolai években – a szerk.) című könyv szerzője a Good Morning Amercia videójában beszélt arról, hogy mi jelezheti, hogy a gyerek kipihente-e magát.

Az elegendő alvás nagyon fontos a gyerekek számára. Az ajánlások szerint a 6-12 éveseknek 9-12 órát kellene aludniuk éjszakánként, ami egy széles tartomány. De vannak olyan jelek, amelyek segítenek eldönteni, hogy a gyereked eleget alszik-e.

Ezek közül az első, hogy fáradtnak tűnik-e a gyerek napközben. Ha elelaszik az iskolában a tanóra közben, amikor küszködik a leckeírással, ha előtte nem szundít egyet, akkor valószínűleg éjszaka nem alszik eleget.

A másik, amire érdemes figyelni, a hétvégi túlalvás. Ha hagyod is, hogy a gyermeked tovább aludjon a hétvégén, ha alapvetően jól kipihent, nem fog sokkal tovább aludni. De ha 3 órával többet alszik a hétévégén, akkor hétköznap valószínűleg nem alszik eleget.

Oster szerint amit érdemes szem előtt tartani, hogy az alvás priorizálása, elsődlegessé tétele azzal is járhat, hogy valami mást ki kell vonni a napból. Például, ha a gyereknek 21:30-kor le kell feküdnie aludni, hogy másnap reggel 6:30-kor fel tudjon kelni, és ennyi alvásra van szüksége, akkor valószínűleg nem tud részt venni egy olyan esti gimnasztika órán, ami 20:00 és 22:00 között tart, mert ez akadályozni fogja az alvást. Így a szakértő szerint ezt ki kell vonni a napból.

Forrás: goodmorningamerica.com

Nyitókép forrása: Getty Images