Baba

Ezért alszik a kisgyerek keresztben az ágyon

Ha a te gyermeked is szokta az alvásnak ezt az egyedibb módját választani, érdemes tudnod, hogy ennek is megvan az oka.
2020. November 19.
Ezért alszik a kisgyerek keresztben fekve az ágyon (Fotó: Getty Images)

A kisgyerekeknek mindenre megvan a sajátos megoldásuk – miért lenne ez alól kivétel, hogyan fekszenek alvás közben?

A szakértők többnyire egyetértenek abban, hogy a legjobb az, ha a szülők hagyják az alvó kisgyereket így aludni. “A kisgyerekek hajlamosak szokatlan módon elaludni. A szülőknek nem kell emiatt aggódniuk” – mondta el Dr. Abhinav Singh, az Indiana Alvásközpont (Indiana Sleep Center) igazgatója a romper.com internetes portálnak.

A “helyes” irányban alvás az ágyon bizonyos értelemben egy tanult viselkedés. Dr. Nilong Vyas gyermekorvos és alvástréner szerint a gyerekek sokat mozognak alvás közben, és teljesen rendben van, hogy körbe forognak, hogy megtalálják a kényelmes testhelyzetet az alvásciklus végén. “Még a felnőttek is ezt teszik, viszont ők hajlamosak rá, hogy fejjel az ágy fejtámlája, lábbal az ágy vége felé feküdjenek vissza aludni.

A gyerekek azonban nem szokták figyelembe venni, hogy a “normális” irányba feküdjenek vissza, ha kényelmesen érzik magukat keresztbe fekve, nagy valószínűséggel úgy is maradnak.

Dr. Singh szerint amíg a kisgyerek kevesebb megszakítással, kevesebb éjszakai ébredéssel, horkolás nélkül tud aludni, addig érdemes hagyni így aludni. Ez a szokatlan alvási pozíció általában teljesen rendben van.

Dr. Vyas elmondta a portálnak, hogy gyakran lehet tapasztalni, hogy a kisgyerek “jógázik” alvás közben, amint éppen a “gyermek-pózt” gyakorolja, amikor a feneke a magasban van, és összehúzza a testét maga alá. Máskor keresztbe fordulnak, vagy teljesen az ágy széléhez húzódnak, esetleg megfordulnak úgy, hogy a lábuk kerül a fejtámlához. Ez a mozgolódás teljesen rendben van, de Dr. Vyas szerint nagyjából a gyermek 5-7 éves koráig (amikor az alvási minták a felnőttekéhez hasonlóak lesznek) érdemes felszerelni védőkorlátot, nehogy leguruljon a kicsi az ágyról.

Az olyan vörös zászlókat leszámítva, mint például a hangos légzés vagy a rémálmok, ezek a szokatlan alvási pózok általában ártalmatlanok, de bármiféle aggály esetén jobb felkeresni a gyermekorvost.