Baba

Miért nem alussza át az éjszakát?

Felsír, játszani akar, sikít, kimászik. Csak néhány a felmerülő kérdésekből, amik leginkább foglalkoztatják az anyákat a kicsi alvása kapcsán.
2012. Február 11.
Miért nem alussza át az éjszakát?

Sok baba csak az édesanyjával akar elaludni, és nem értik, hogy miért sír még az apjának is. Sződy Judit pszichológus arra bátorítja a szülőket, hogy nyugodtan bízzák rá az apára, esetleg segít, ha valamilyen újdonsággal rukkol elő az apa: mondjuk, betesz egy altató zenei cédét, vagy mesét mond, vagy csillagokat rajzol a plafonra. (De semmiképpen se legyen hancúrozás!)

Aludhat-e egy komplett család – apa, anya, kisgyerek és kisbaba – egy szobában?

Szakértőnk a rugalmas megoldás híve, íme a tanács: ha a picinek oldalkocsit alakítotok ki, vagyis a te ágyad mellé toljátok (rögzítitek) szorosan az ágyát, úgy, hogy a belső feléről leveszitek a rácsot. Az is működhet, hogy a nagylánynak odatesztek egy matracot a ti ágyatok mellé, és ő arra jöhet át, persze úgy, hogy kicsit tudja valamelyik szülő simogatni a hátát, vagy fogni a kezét.

És mi helyzet az éjszakai felsírásokkal?

Mit kell tenni? Sírni hagyni, kivenni, altatni? Érdekes tanács született: amikor felébred, legyenek a szülők nagyon unalmasak, ne kezdjenek el játszani. Még egy információ: sok táplálékallergiás gyereknél tapasztalnak a szülők ilyen éjszakai teljesen éberre ébredést. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy nem utal-e más jel is táplálékallergiára.

A csecsemőknél teljesen természetes, hogy éjjel többször is szopni szeretne, ettől fejlődik, és lesz az anyának teje.

Mi az oka az éjszakai ébredéseknek?

Ezt tudakoltátok a legtöbben.

Kicsiknél az éjszakai ébredéseknek sok oka lehet, kezdve a fogzástól, a szeparációs szorongáson át a mozgásfejlődés nagy ugrásával járó zaklatottságig. A babák ebben a korban jönnek rá, hogy akár ott is hagyhatná őket az anyukájuk, ezért szeretnék biztosítani a testközelséget.

Amikor a tíz hónapos ülni, mászni kezd, és feláll, rettentő sok új tapasztalatot szerez, és még többet akar. Ez olyan lehet a számára, mint mikor a felnőtt kap egy csomó új feladatot a munkahelyén, ami érdekli is, de még nem tudja, pontosan hogy fogja megoldani. Ilyenkor a felnőtt sem alszik jól.

És a tanács: nagyon sokat nem tehetsz az ébredés ellen. Ez valószínűleg az életkorral együtt járó helyzet. Könnyebb megoldás, ha az ágyadhoz tolod a kiságyát, rögzítitek egymáshoz a két felületet, és leveszitek a rácsot. Így együtt, mégis külön tölthetitek a nehéz éjszakákat.

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: