Kisgyerek

Mit tehetsz, ha a kisgyereked mindig túl korán kel fel?

Kinek van szüksége ébresztőórára, ha van egy kisgyermeke is, igaz? Mit tehetsz, ha a kis pacsirta minden reggel az első napsugarakkal ébred, és hangosan tudatja is az egész családdal, hogy részéről indulhat is a nap?
2020. Szeptember 01.
Mit tehetsz, ha a kisgyereked mindig túl korán kel fel? (Fotó: Getty Images)

Miért ébred korán a kisgyerek?

A Whattoexpect.com szerint ennek több oka is lehet.

  • Vannak, akik természetüknél fogva korán kelő típusok.
  • Mások korán ébredhetnek azért, mert a délelőtti szundijuk is túl korán van (ennek a megváltoztatása esetleg segíthet helyreállítani az alvásidőt).
  • Néhányan azért ébredhetnek korán, mert érzékenyek a fényre, vagy éppen nedves a pelusuk, és ez zavarja őket.

Mit lehet tenni, hogy legalább egy kicsit tovább aludjon a gyermek – és így a család is?

Ugyan teljesen nem lehet megváltoztatni a gyermek alvásának ütemezését, minimálisan meg lehet próbálni módosítani.

Ütemezd át a lefekvés idejét

Ha jelenleg például 19:00-kor fekszik le a gyermeked, akkor minden este tolj ezen 5-10 percet, amíg 19:30-ra, esetleg 20:00-ra nem tolódik a lefekvés ideje. De arra érdemes figyelni, hogy ne told el túlzottan, mert egy bizonyos pont után már nagyon fáradt lehet a gyermeked, és az negatívan hathat az alvására.

Kevesebb folyadék

Ha azért korán kelő a kicsi, mert nedves reggel a pelusa, akkor ha lehet, próbáld meg kicsit korlátozni az esti folyadékbevitelt.

Csökkentsd a fényt

Ha a fény miatt kis pacsirta a gyermeked, akkor egy jó sötétítő függöny, vagy árnyékoló is meghosszabbíthatja egy kicsit az éjszakát.

Ne vedd ki azonnal a kiságyból

Ha hallod, hogy felébredt, ne vedd ki azonnal a kiságyból. Várj 10-15 percet, mert lehet, hogy még elbóbiskol egy kicsit.

Módosítsd a délelőtti szundi idejét

Ha a gyermek 5:00-kor kel, és 8:00-9:00 órára van beütemezve a délelőtti szundi ideje, az túl korai lehet. Ahogy az esti lefekvés idejét, a szundit is érdemes naponta 5-10 percekkel eltolni, nagyjából 10:30-ig.

Barátságos alvókörnyezet

A Today’s Parent szerint legyen a kiságy minél kényelmesebb, sötétítővel zárd ki a fényeket a szobából, és esetleg használj fehér zaj gépet, amivel a reggeli zavaró hangok kiszűrhetők a jobb alvás érdekében.

Lefekvés előtti nasi

Ha nagyon éhes ébredéskor a gyermek, akkor este egy magasabb fehérjetartalmú nasi jól jöhet, hogy tovább távol tarthassa az éhséget.