Baba

Ezek a legnagyobb alvással kapcsolatos kihívások, ha kisgyereked van

A kisbabás, kisgyerekes szülők gyakran nem alszanak jól vagy túl sokat. A korábbi tanulmányok szerint a baba születése után akár hat évig is küzdhetnek alvászavarral.
2022. Május 05.
Ezek a legnagyobb alvási kihívások a kisgyerekes szülőknek (Fotó: Getty Images)

A közelmúltban pedig arról készült egy vizsgálat, hogy milyen alvási kihívásokkal kell szembesülnie a szülőknek. A felmérést a Huckleberry készítette, egy olyan alkalmazás, amely a szülők jobb alvását szeretné segíteni – számolt be róla a thebump.com portál.

A vizsgálatba 48 ezer szülőt vontak be, akiknek 0-5 év közötti gyermekeik vannak. Figyelembe vették az alvási szokásaikat, kihívásaikat, a fő prioritásaikat és szokásaikat. A 0-2 éves kor közötti gyerekek szüleinél az elsődleges probléma az éjszakai ébredések volt – és ez továbbra is kihívást jelentett, ahogy a gyerekek idősebbek lettek, mert az óvodás korú gyermekek szüleinek 22 százaléka számolt be arról, hogy fél-négy óránként felébrednek.

Az óvodáskorú gyerekek szülei azonban a kényelmesebb, egyszerűbb lefekvés előtti rutint említették, mint elsődleges kihívást. 46 százalékuk mondta azt, hogy a gyermekénél újonnan fellépő alvásprobléma alakult ki, és 59 százalékuk azt, hogy a gyermeknek sok időbe telik elaludni. A további kihívások közé tartoztak a napközbeni alvások, és a kiszámíthatóbb alvási ütemezés.

Az eredmények alapján tehát a felmérés szerint az alvási rutinok és a lefekvés előtti könnyebb átállás minden eddiginél fontosabb a családoknak.

“A megzavart alvás befolyásolhatja a szülők jólétét, és gyakran az elszigeteltség vagy a túlterheltség érzését okozza, különösen akkor, ha megváltoznak az alvási szokások, és ami korábban bevált a babánál, az már nem működik, ahogyan a gyermek növekszik”  idézi a portál Jessica Toht, a Huckleberry társalapítóját és vezérigazgatóját.