Baba

Jelek, hogy a gyermeked elhagyná az egyik nappali alvást

A baba alvási ütemezése, a nappali alvás a gyermeknél folyamatosan változik. Míg kezdetben 4-5 alkalommal is alszik egy baba nap közben, a nappali alvások száma és ideje is fokozatosan csökken.
2021. November 24.
Jelek, hogy a gyermeked elhagyná az egyik nappali alvást (Fotó: Getty Images)

Ha a baba, kisgyermek küszködik valamelyik napközbeni alvással, nehezen fekszik le aludni, lehetséges, hogy eljött az ideje változtatni az ütemterven. Azonban bármilyen változtatás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy valóban készen áll erre a gyermek – írja a mother.ly portálon megjelent cikkében Rachel Gorton alvásszakértő.

Átállás két nappali alvásról egy alvásra

A babák általában 9-10 hónapos koruk körül csökken kettőre a nappali alvások száma, ami nagyjából 15-18 hónapos korukig így is marad, és utána válthatnak egy nappali alvásra. Természetesen a gyerekek nem egyformák, mindegyikőjük a saját üteme szerint fejlődik, és vannak kisgyerekek, akik ennél az időszaknál sokkal később állnak majd át az egy szundira. Gorton pedig ennél korábban, tehát 15-18 hónapos kora előtt nem javasolná a második nappali alvás elhagyását.

A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy bár vannak életkoron alapuló javaslatok, minden gyermeknek eltérő az alvásigénye, ezért fontos fokozottan figyelni a gyermek fáradtságának, álmosságának jelzéseire, az alvások hosszára és az éjszakai alvás minőségére. Ezek segítenek meghatározni, hogy a nappali alvásban változás közeledik.

Milyen jelekre érdemes még figyelni a gyermek életkorán kívül abban a tekintetben, hogy a baba készen áll-e a váltásra?

Az egyik vagy mindkét nappali alvása jelentősen lerövidült legalább két egymást követő héten

Ha a gyermek kétszer alszik nap közben, az egyik nappali alvása (általában a reggeli) természetesen valamivel hosszabb, mint a másik. De ha azt veszed észre, hogy jelentős különbség van a második alvás idejében – például ha az első alvás hossza 1,5-2 óra, a második pedig csak 30 perc -, akkor ez jelezheti, hogy a gyermek közeledik ahhoz, hogy két nappali alvás helyett egyszer aludjon nap közben. Azonban a rövid alvásokat más tényezők is okozhatják, például az alvási környezet vagy az ébrenléti ablakok, amiket szükséges lehet módosítani, ezért először ezeket kell kezelni.

Két vagy akár több hete teljesen elutasítja a második alvást

Teljesen normális, hogy egy baba, egy kisgyerek időnként megtagadja a szundikálást, különböző okok miatt. Ez tehát még nem egy automatikus ok arra, hogy elhagyják az egyik nappali alvást. De abban az esetben, ha következetesen utasítja el az egyik szundit, és közeledik is ahhoz az életkorhoz, akkor feltehetőleg készen áll a váltásra.

Éjszakai ébredéseket, nehézkes esti elalvást és/vagy korán kezd ébredni

Ha a gyermek alvásigénye változik, és túl sokat alszik nappal, az hatással lehet az éjszakai alvására. Ha azt tapasztalod, hogy a gyermeked 10-14 napnál hosszabb ideig hirtelen elalvási nehézségekkel küzd, ha felébred az éjszaka közepén, vagy reggel 6 óra előtt ébred fel, pedig korábban ilyesmikre nem volt példa, ez lehet annak a jele, hogy túl sokat alszik. A szakember kiemeli, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb 12-18 hónapos kor közötti gyermeknek még mindig legalább 2,5 óra nappali alvásra van szüksége, és ha a kisgyerek még két nappali alvás alatt sem alszik eleget, akkor érdemes kitartani még egy ideig a második nappali alvásnál is.

Ha a gyermekednél kettő vagy több hasonló tünetet tapasztalsz, és az adott korhatáron belül van ahhoz, hogy egy nappali alvása legyen, akkor el lehet kezdeni az átállást. De ha a kisgyerek még nincs 15 hónapos, és a jelek közül csak az egyiket, vagy az egyiket sem tapasztalod, akkor érdemes még várni egy kicsit az átállással.

Fontos meggyőződni arról is, hogy az alvásban történő váltás nem akkor történik-e, amikor más jelentős változások is vannak otthon. Ugyan ezt nem lehet minden esetben kontrollálni, érdemes elkerülni azt is, hogy túl sok legyen egyszerre a változás.

Mivel lehet segíteni az átállási folyamatot?

Gorton ad néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket érdemes megtenni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

  • 1. lépés: fokozatosan hosszabbítsd meg a gyermek első ébrenléti ablakát, az ébren töltött időt, hogy az első nappali alvás ideje valamivel későbbre tolódjon. Ez általában 30 perces lépcsőkben valósítható meg, egy hét vagy hosszabb idő alatt. Például, ha az első nappali alvás 9:30-kor van, néhány napig érdemes 10 órakor letenni aludnia  gyermeket, majd ismét növelni 30 perccel, addig, amíg eléritek a kívánt ütemezést.
  • 2. lépés: amint az első ébrenléti időszakot meghosszabbítod, kissé csökkentsd a második alvása idejét, vagy hagyd el,és közben hozd előre az esti lefekvés idejét. Például ha a nappali alvásból 12:30-kor ébred a gyermek, ahelyett, hogy aludna nappal másodszor is, az esti lefekvés ideje átkerülhet 18 órára. Azonban ebben az átmeneti időben előfordulhat, hogy túl nagy lesz az ébrenléti ablak, ezért lehetnek olyan napok, amikor szüksége lehet a gyermeknek egy gyors, legfeljebb 30 perces alvásra délután.
  • 3. lépés: ha a délelőtti alvást későbbre tudtad tolni, és a második nappali alvást kiiktatni, kövess következetes ütemtervet, és hagyd meg a korábbi esti lefekvési időt, amíg a gyermeked nem áll készen az ébrenléti ablak megnövelésére.

Forrás: mother.ly