Baba

Ezért nem alusszák át a babák az éjszakát

A folyamatos éjszakázás nagyon fárasztó, de jobb, ha elfogadod, mert a kisbabák többsége nem alussza át az éjszakákat. Hogy miért? Biológiai és evolúciós okai vannak!
2017. Június 21.

Az alváshiány nagyon fárasztó, de okkal ébred éjszaka a pici

A csecsemők alvási szokása állandó téma a különböző online fórumokon, számtalan véleményt olvashatsz arról, hogy ez természetes-e vagy sem. Nem egy “szakember” állítja, a kisbabák ébredése nem normális, és meg lehet őket tanítani arra, hogyan aludják át az éjszakát. De miért is ébrednek fel éjszaka? A buzzfeed.com erre kereste a választ elismert nemzetközi alvási szakértők segítségével. Lássuk a tényeket.

1. Az ébredés normális

A kisbabák azért ébrednek fel éjszaka, mert egyszerűen ilyenek. Talán nem erre a válaszra vártál, de Peter Flemming, a Bristoli Egyetem professzora szerint a 20-21. század képtelen elvárása csupán, hogy egy csecsemő átaludja az éjszakát. A kisbabák alvási periódusa nem tart egy egész éjszakán át. Ráadásul semmi nem támasztja alá, hogy boldogabbak és egészségesebbek azok a kivételes kisbabák, akik egyszer sem ébrednek fel éjszaka.

2. Valójában senki nem alussza át az éjszakát

Még a felnőttek is felébrednek éjszaka, csak sokszor nem emlékeznek erre vissza másnap reggel – mondja Darcia F. Narvaez, a Notre Dame-i Egyetem professzora. Ha az evolúciót tekintjük: gyűjtögető életmódunk során az volt a normális, ha egy felnőtt két órát aludt, majd az ébren töltött időszakban gyűjtögetett, aztán ismét két órát aludt. És ez ismétlődött 24 órán keresztül.

3. Az újszülöttek védelemre vágynak

Az újszülöttek sokkal korábban hagyják el az anyaméhet, mint az emlős állatok – emiatt egy ideig még egy “külső anyaméhre” van szükségük. A csecsemők 9-18 hónappal korábban születnek meg a fejlettségi (és életképességi) szintet tekintve, mint az emlős állatok kicsinyei. Az emlős állatok születésük után akár már azonnal lábra tudnak állni és étkezni, erre a csecsemő nem képes. Egy újszülött agyának fejlettsége egy felnőtt agyához képest csupán 25%, emiatt nagyon kevés dologra képes és védelemre van szüksége, egy gondoskodó, “külső anyaméhre”.

4. Azok, akik gyakran ébrednek éjszaka, magasabb intelligenciával rendelkeznek és mentálisan egészségesebbek

A szakértők szerint azok a kisbabák, akik gyakrabban ébrednek éjszaka, fejlettebb az intelligencia szintjük, jobban kötődnek édesanyjukhoz, figyelnek arra, hogy a szükségleteik ki legyenek elégítve, empatikusabbak, jobbak a kognitív képességeik és kevésbé hajlamosak a depresszióra.

5. A kisbabák alvási ciklusai rövidebbek

A felnőttek alvási ciklusa 90 percig tart. Ennyi idő múlva vagy szinte teljesen felébredünk vagy azonnal visszaalszunk. A kisbabák alvási ciklusa 60 perces. Emiatt lehet az, hogy ha a kisbaba felébred egy alvási ciklus végén, a felnőtt alvási ciklusát pont megzavarja, ami miatt a felnőttnek nehezebb visszaaludnia.

6. A kisbabáknak a szüleikre van szükségük, hogy megnyugodjanak

Ha sírni hagyják őket, azzal a stressz szintjük megemelkedik, még akkor is, ha nem látszik rajtuk, mert elcsendesednek. Ha megtanítod aludni a kisbabádat valamilyen neten is megtalálható alvástréning segítségével, azzal a te stressz szinted csökkenni fog ugyan, a kisbabádé azonban az egekig emelkedik. Még akkor is, ha egy idő után abbahagyja a sírást, mert beletörődik, hogy nem számíthat rád. Valóban ezt akarod tudatosítani a kicsiben?

7. Éjszaka is tudni akarják, vigyáznak-e rájuk

Ha napközben jól alszik, éjszaka viszont felébred a kisbabád, az azért van, mert ellenőrizni szeretné, mindig ott leszel-e neki, számíthat-e rád. Fleming professzor szerint egyébként a kisbabák napközben szeretnek aludni, este hat óra és éjfél között azonban hajlamosabbak arra, hogy ébren legyenek, felébredjenek. Hogy miért? Mert a kisbabák jobban szeretik a nyugodt, esti órákat, amikor az őket gondozók is nyugodtabbak, lassabbak, és ilyenkor szívesebben töltenek időt velük.

8. Veszélyes, ha a szüleitől távol alszik egy csecsemő

Ennek evolúciós okai vannak. Ha visszautazunk az időben, vagy csak megnézzük, az afrikai nők hogyan gondozzák kisbabájukat a mai napig, azt látjuk, hogy a csecsemők mindig az anyjuk közelében vannak. Az afrikai nők hordozzák a kisbabájukat, együtt alszanak éjszaka, együtt mozognak velük nappal. A folyamatos testközelség megkönnyíti a szoptatást és megelőzi a bölcsőhalált.

9. Az együttalvás természetes

Az emberi evolúció eddigi több mint félmillió éve alatt az együttalvás volt a megszokott, ezért is érthetetlen, miért terjedt el a 20-21. században, hogy egy kisbabának egyedül, anyjától távol át kell aludnia az éjszakát. Ha nem vagy az egy ágyban alvás híve, köss kompromisszumot, aludjatok egy szobában úgy, hogy a kisbabád kiságyát a tiéd mellé tolod, így sokkal könnyebb lesz a dolgod, ha éjszaka felébred. Főleg, ha szoptatod is őt.

+egy

Bármit is hallottál, olvastál a különböző fórumokon a kisbabák alvási szokásaival kapcsolatban, és bármilyen nehezek is az éjszakáid, tudnod kell, hogy teljesen normális, ha a kisbabád felébred éjszaka. Sajnos a társadalom gyorsabban változik, mint a biológia. Egy félmillió éve tartó viselkedésmintát nem lehet figyelmen kívül hagyni, főleg akkor nem, ha különösebb előnnyel sem jár.Kapcsolódó cikkek a baba alvása témában: