Baba

Tévhitek és igazságok az együttalvásról

Szeretnél együtt aludni a kisbabáddal vagy a kisgyerekeddel? Néhányan azt mondhatják: ne tedd. Mi viszont ismerünk olyan szülőket, akik nagyon is ezt teszik, és nem bánják.
2016. Szeptember 22.

Ha odafigyeltek, bátran aludhattok együtt

Leleplezzük az együttalvásról terjedő tévhiteket, és édesanyákat kérdezünk, nekik miért vált be? James McKenna, a Notre Dame-i Egyetem antropológus professzora és az alvási laboratórium vezetője szerint az együttalvás jó választás lehet. Mik a leggyakoribb tévhitek az együttalvással kapcsolatban? A szakértő elmondta.

1. tévhit: Az együttalvás veszélyes

Egyes vélemények szerint az együttalvás növeli a bölcsőhalál kockázatát. Nos, ha biztonságosan alszotok együtt, ez nem így van. Az együttalvás nem csak azt jelenti, hogy egy ágyban is alszol a babáddal. Lehet a babáddal egy szobában is együtt aludni, úgy például, hogy a kiságyát odatolod a te ágyad mellé szorosan, kiveszitek a rácsot az érintkező oldalról, s így babaöblöt alakítasz ki.Ha egész éjjel a kisbabád közelében vagy, azzal megvédheted őt. A csecsemőnek bármikor segítségre lehet szüksége, jó, ha ott vagy mellette. Ha légzési nehézségei akadnak, azonnal tudsz cselekedni… Tudományosan nem bizonyított, hogy az együttalvás veszélyes. Balesetek persze bármikor megtörténhetnek, csakúgy, mint minden más esetben.

2. tévhit: Egyik barátod sem alszik együtt a babájával

A szoptató anyák 80%-a együtt alszik a kisbabájával valamilyen formában. Ne hidd, hogy a te gyermeked az egyetlen, aki a te ágyadban alszik.

3. tévhit: Elrontod a babát, ha együtt alszol vele

Az együttalvás nem erről szól. A csecsemők akkor érzik magukat biztonságban, ha az anyjuk közelében lehetnek. Akár együttalvásról, akár csak arról van szó, hogy az anyjuk a karjaiban tartja őket. “Így tervezték a babákat, ez segíti a fejlődésüket. Függnek az anyuktól” – mondja McKenna.

4. tévhit: Soha nem lesz önálló az a baba, aki együtt alszik az anyukájával

Tanulmányok kimutatták, hogy az együtt alvó gyerekek kevésbé félnek és sokkal inkább függetlenek, mint nem együtt alvó társaik. Már nagyon korán azt szeretnénk, hogy önálló legyen a kisgyerekünk. Az együttalvás segíti a függetlenségben a gyereket, méghozzá úgy, hogy válaszol az édesanyja mozgására, reakcióira, kiadott zajaira.

5. tévhit: Az együttalvás tönkreteszi a kapcsolatodat a pároddal

Nem az együttalvás az oka annak, ha megszűnik az intimitás a kapcsolatodban. Ha a kisbabát hibáztatod azért, mert rossz a kapcsolatod, akkor nem figyelsz eléggé a nagyobb problémákra. Az együttalvásról még a kisbaba érkezése előtt döntötök, közösen. És figyelj csak! Azok a párok, akik együtt alszanak a kisbabájukkal, kénytelenek kreatívak lenni a tekintetben, hogy mikor és hol tudnak szexelni – és ettől még izgalmasabb és szórakoztatóbb a szexuális életük.

6. tévhit: Egy gyereknek egyedül kell aludnia éjszaka

Egy csendes, zárt szoba miért ösztönözne egy kisbabát az alvásra? A csecsemők érzik a különbséget. Hallani és hallgatni akarják az őket gondozó szülőt. Ez a normális viselkedés a részükről. Ha egyedül, bezárod egy szobába a kisbabádat, semmit nem fog tanulni a körülötte lévő világból, ami most neki elsősorban te és a párod vagytok. Ő tőletek függ, tőletek tanul.

7. tévhit: Felelőtlenek azok a szülők, akik együtt alszanak a babájukkal

A társadalom azt hiszi, ítélkezhet. Pedig a szülők tudják, mi a jó nekik és a kisbabájuknak, hogy mi a biztonságos számukra, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Ha már mindent kipróbáltál, ha az összes biztonsági óvintézkedést bevetetted, de még mindig nem érzed jól magad, akkor hallgass az ösztöneidre. Lehet, hogy az együttalvás a jó megoldás a kisbabád és a családotok számára.

Igazságok az együttalvásról

Néhány szülő megosztotta velünk, ők miért alszanak együtt a babájukkal és miért jó ez nekik:”Próbáltam kitartóan nem együtt aludni a kisbabámmal, de egy idő után rájöttünk, sokkal könnyebb így a szoptatás, és mindannyian többet pihenünk, ha együtt alszunk.””Szoptattam, ezért egyértelmű volt, hogy együtt fogok aludni a babámmal. Egészen addig együtt aludtunk, amíg kúszni nem kezdett.””Nem én választottam az együttalvást, az együttalvás választott engem.””A férjem vetette fel az együttalvás gondolatát, amikor az első gyermekem 8 hetes volt. Sokkal biztonságosabbnak éreztem, hogy ott lehet velem, hihetetlen, mennyire összekapcsolt bennünket ez az élmény.””9 hónapot édesanyjuk hasában töltenek a babák, a lehető legközelebb az anyukájukhoz. Kegyetlenség hirtelen elszakítani őket.””Azért aludtunk együtt, mert ez vált be. Szoptattam a gyermekeimet, akik mindig éhesek voltak. Rossz volt olyan sokszor teljesen felébredni emiatt. Az együttalvás segített, hogy mindig jól lakjanak, így ők is, én is többet aludtam.””Hét gyermekem van, mindegyikkel együtt aludtam. Jobban is aludtunk így, a kötődést is elősegítette. Ott volt a kiságy mindig szorosan az én ágyam mellett, így nem tudtak legurulni vagy túlmelegedni.””Imádok összebújva aludni a fiammal. Sokkal biztonságosabbnak érzem, hogy egy ágyban lehetek vele, hallom, hogyan lélegzik, mindig tudom, mi történik vele.””Mindig azt mondtam, én soha nem fogok együtt aludni a kisbabámmal. De ez az egyetlen módja, hogy aludjak valamennyit. És imádom is! Úgy gondolom, ez a természetes módja az alvásnak, az emberek az idők kezdete óta így alszanak. A bölcsőhalál sajnos bármilyen körülmény között előfordulhat.””Ha odafigyelsz az óvintézkedésekre, az együttalvás biztonságos és csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Az első 8 hétben együtt aludtam a kisfiammal, mindannyian többet aludtunk így. Ezután közvetlenül az ágyunk mellé húztuk a bölcsőjét, én pedig visszabújtam a férjem mellé.””18 hónapos volt a lányom, amikor elkezdtünk együtt aludni vele. Biztonságosabbnak éreztük, ha tűzeset, betörés vagy bármi történne. Plusz nagyon élveztük a közös reggeleket és éjszakákat, amikor együtt lehetünk vele, mert a férjemnek és nekem is nagyon mozgalmas a napirendünk. A szexuális életünket is feldobta, hogy velünk alszik a lányunk, mert kreatívnak kellett lennünk, ha intimitásra vágytunk.”Tőled függ, hogyan döntesz. Az együttalvás nem működik mindenkinél, de van, aki valamilyen oknál fogva kifejezetten ragaszkodik hozzá. Számos előnye van, ahogy a példákból is látszik, a legfontosabb talán, hogy segíti a kötődést anya és gyermeke között.Forrás: The BumbKapcsolódó cikkeink: