Baba

Babaöböl: így segíthet az együttalvásban

Néhány éve jelentek meg a magyar piacon azok az termékek, amelyek egy új típusú altatási módot képviselnek. Mit kell tudnunk a babaöbölről?
2019. December 27.
Babaöböl: így segíthet az együttalvásban (Fotó: iStock)

A babával való együttalvás mellett immár számtalan érv szól. Az együttalvásnak köszönhetően az édesanya azonnal tud reagálni a gyermek szükségleteire, és fizikai közelségével a baba megnyugtatása, valamint az elalvás segítése is jóval egyszerűbbé válik. Érdekesség, hogy az édesanya jelenléte még a gyermek légzésére és testhőmérsékletének szabályozására is hatással van, így a váratlan csecsemőhalál kockázatát jelentősen csökkenteni lehet azzal, ha az anya egy helyiségben alszik csecsemőjével.

A szülőkkel való együttalváshoz azonban fontos, hogy biztonságos körülményeket teremtsünk a picinek. Ehhez pedig kiváló és megnyugtató megoldást nyújthat a szülői ágyhoz csatlakoztatható babaágy, vagy más néven babaöböl.

Mi ez?

A babaöböl az egyik oldalán nyitott kiságyat jelent, amelynek a fekvőmagassága állítható, így a szülők ágyának magasságához lehet igazítani.

A babaöböl előnye

A babaöblöt az ágy mellé húzva nem kell éjszaka felkelnünk ahhoz, hogy megszoptassuk vagy megnyugtassuk a csecsemőt, miközben mindenki a saját ágyában aludhat.

A babaöbölben a csecsemő sokkal nyugodtabban alszik, mivel állandóan érzi az anya közelségét. Emellett a babaöbölnek köszönhetően nem kell attól tartanunk sem, hogy valamelyik szülő ráfekszik a csecsemőre, vagy a gyermek legurul az ágyról.

Mivel babaöböl jóval kisebb helyet is foglal el, mint egy kiságy, így helyszűke esetén praktikusabb megoldás lehet.

Praktikus megoldások

A babaöblök többsége már valódi multifunkcionális kiságy, amelyek akár önállóan is használhatóak. Vannak babaöblök, amelyek mobilak, így nap közben bármelyik helyiségbe áttolhatóak, de vannak olyan típusok is, amelyeket akár utazáskor is magunkkal vihetjük.

A babaöböl készülhet fából, illetve különféle légáteresztő anyagokból is. Ez utóbbiak esetében jellemző megoldás, hogy a babaöböl eleje le- és felcipzározható, így egy mozdulattal átalakítható. A légáteresztő anyag előnye, hogy megfelelő szellőzést biztosít, így elkerülhető a baba túlmelegedése.

Bizonyos típusok fekvő felülete dönthető, emiatt a refluxos babák számára nagyon praktikusak. Vannak bölcső kialakítású babaöblök, ezekben akár többféle ringató funkció is található.

Meddig használható?

A babaöblök általában a baba 6 hónapos koráig használhatóak.

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy az összeillesztéskor ne legyen hézag a baba matraca és a saját ágyunk között, és ügyeljünk arra is, hogy kiságy biztonságosan rögzíthető legyen a szülői ágyához.

Jó tudni, hogy vannak olyan babaöböl típusok, amelyeket úgy terveztek, hogy mindenképpen ágy kerethez kell őket rögzíteni.

Fontos, hogy a babaöböl oldalát csak akkor engedjük le, ha a kiságy a szülők ágyához csatlakozik!

Kapcsolódó írásaink: