Baba

5 tévhit az együttalvásról

Az egyik legtöbb vitát kiváltó téma a kisbabával való együttalvás: van, aki szerint ez a lehető legtökéletesebb módszer, mások viszont kifejezetten károsnak és veszélyesnek tartják.
2019. Szeptember 29.
Jó együtt aludni a babával?

Ráadásul sok téves információ kering az együttalvásról, és természetesen a veszélyek, problémák is nagyobb publicitást kapnak, mint az esetleges előnyök. Következzen most az öt leggyakoribb tévhit.

Az együttalvás tökéletesen biztonságos.

A kisbabával való együtt alvás hívei gyakran hangoztatják, hogy ez a módszer a lehető legtermészetesebb, hiszen így bármikor ki lehet elégíteni a kisbaba igényeit, és persze tökéletesen biztonságos is. Az együttalvás valóban biztonságos, de csak akkor, ha betartunk bizonyos szabályokat. Veszélyei is lehetnek annak, ha a kisbaba (főleg ha három hónaposnál fiatalabb) a szülei között alszik, az egyik szülő például könnyen rágurulhat, vagy a baba bele is gabalyodhat a takarókba, az pedig akár a fejére is kerülhet. Jobb, ha a pici baba az anya mellett alszik, akár a nagy ágyhoz rögzíthető kiságyban, és arra is ügyelni kell, hogy ne veszélyeztessék vastag takarók, párnák. Soha nem aludjunk a kisbabával, ha előtte alkoholt vagy más tudatmódosító szert fogyasztottunk! Arra is ügyeljünk, hogy a baba ne szorulhasson be a két összetolt ágy, vagy az ágy és a fal közé.

Az együttalvás minden esetben nagyon veszélyes.

Minél idősebb egy baba, annál biztonságosabbá válik az együttalvás, hiszen annál hatékonyabban ki tudja magát szabadítani, például a takaró alól. És egy nagyobb gyerekre persze ráfeküdni is nehezebb… Természetesen, a kisebbekkel is együtt lehet aludni, de akkor a fent említett szabályokat be kell tartani.

Az együttalvásnak nincs semmilyen előnye.

Jó néhány kutatás bizonyította már, hogy az együttalvás pozitívan hat a kisbabákra, például kiegyensúlyozottabb lesz a szívverésük és a légzésük is. Az pedig, hogy a szülők közelében van a baba, a bölcsőhalál rizikóját is csökkenti. Az éjszakai szoptatást is megkönnyíti az együttalvás, arról nem is beszélve, hogy ezzel a módszerrel valószínűleg a szülők is jobban ki tudják pihenni magukat.

Az együttalvás miatt megszűnik a szexuális élet.

Lehet, hogy a hagyományos szexuális életnek (ágyban, elalvás előtt) vége, ám az együttalvás hatására sokkal kreatívabb megoldásokat találhatnak a szülők! Tulajdonképpen bármikor össze lehet bújni, amikor erre lehetőség van, nem kell az együttlétnek az ágyra korlátozódnia. Érdemes megnézni azokat a családokat, ahol együtt alszanak a kisbabával: pont ugyanolyan gyakori náluk is a testvér, mint másoknál! Nem valószínű, hogy az együttalvás tesz tönkre egy párkapcsolatot, vagy ha igen, akkor ott azért érdemes más területen is vizsgálódni.

Soha nem lehet majd a saját ágyába szoktatni a gyereket.

Akár kiságyból kerül át a nagy ágyba a gyerek, akár a szülei ágyából a sajátjába, mindenképpen várható egy olyan átmeneti időszak, amikor hozzá kell szoknia az új helyzethez. Nem lehet előre megjósolni, hogy mennyire gyorsan és könnyen fog ez menni, így azt sem, hogy kinek lesz nehezebb dolga. Nagyon sok múlik azon is, hogy milyen a gyermek temperamentuma, vagy van-e valamilyen más nagyobb változás az életében. Sokat segíthet néhány új szokás bevezetése (pl. az, ha ott vagyunk a gyerek mellett, míg el nem alszik), vagy az, ha van egy olyan tárgya, játéka, ami segít neki megnyugodni és ellazulni.(Cikk forrása: fatherly.com)Ez is érdekelhet: