Baba

Ezt teszi a babával való együttalvás az agyaddal

Számtalan módon befolyásolja az életedet az együttalvás: kevésbé stresszes vele az altatás, extra, meghitt időt tölthetsz a kisbabáddal, sőt, talán még egy nagyobb méretű ágyat is köszönhetsz neki.
2016. November 08.

Az együttalvás hasznos az agy számára is

Amit viszont eddig talán nem tudtál, az az, hogy az együttalvás nagyszerű hatással van az agyadra is.

Szülőként tisztában vagy azzal, mire van szüksége a gyermekednek. A Notre Dame-i Egyetem alváslaboratóriumának vizsgálatai szerint az agyad az éjszakai órákban is a babád “szolgálatában áll”. Ha együtt alszotok, sokkal jobban érzékeled a gyermeked igényeit, jelzéseit, mint ha külön hajtjátok álomra a fejeteket. Ha bármilyen probléma adódna a gyermekeddel alvás közben (pl. nehéz légzés), azonnal tudsz reagálni.

De ez még nem minden. Ha együtt alszol a kisbabáddal, többet alhatsz, mintha külön szobában töltenétek az éjszakát. S ha már csak egy hajszálnyival kipihentebb lehet az ember, az nagy ajándék. Ha nem küzdesz alváshiánnyal, kevesebb jut ki a stresszből, a szorongásból, a hangulatingadozásból is.

Az együttalvás nem minden családban működik, és persze egyáltalán nem kötelező. De ha neked is ez az alvásforma a szimpatikus, akkor használd ki minél tovább ezt az időszakot, mert nemcsak jobban teljesít az agyad, de megúszod majd az esti csatározásokat a lefekvés körül, kevesebbszer kell felkelned éjszaka, és a stressz szintje is csökken.

Ha az együttalvás bevált, élj vele! Mert a kipihent agy jobban tudja érzékelni a baba igényeit, legyen akár nappal, akár éjszaka.

A cikk forrása romper.com.