Baba

Az együttalvásról – ezúttal a hasznosság szemszögéből

Vajon miért választják sokan az együttalvást a gyerekkel? Nem csak azért, mert jó érzés, hanem azért is, mert kényelmes, energiát takarítasz meg vele, és szoptatni is sokkal könnyebb így.
2011. Április 03.
Az együttalvásról - ezúttal a hasznosság szemszögéből

Az együttalvás biztonságosan kivitelezve nem jelent veszélyt a babákra, ezt Dr. James McKenna, a Notre Dame Egyetem kutatója is megállapította vizsgálatai során. Ahogyan az emberek ízlelőbimbói is “megjutalmaznak”, ha a túléléshez kulcsfontosságú zsírokat és cukrokat visszük be, az együttalváshoz is fontos élettani és társadalmi tényezők vezetnek, ezek magyarázzák, miért van szükségük a szülőknek arra, hogy együtt aludjanak kisbabájukkal és álmukban is megérintsék őket.

Együttalvás és szoptatás

Az anyatej alacsony kalóriatartalma, mely igazodik a kisbabák fejletlen bélrendszeréhez, szükségessé teszi az éjszakai etetést és ez nagyarázhatja, miért haladunk az együttalvás kulturális elfogadottsága felé. Az amerikai anyukák körülbelül 73 százaléka úgy tér haza a szülés után a kórházból, hogy szoptatja csecsemőjét és még azok az anyák is, akik nem terveztek együtt aludni kisbabájukkal, hamarosan felfedezik, hogy az együttalvás mennyivel könnyebbé teszi a szoptatást és mennyivel elégedettebbek, amikor a kicsi ott szuszog mellettük.

Együttalvás és élettani változások

Azonban nem csak a szoptatást segíti elő az együttalvás. A babákat egyáltalán nem befolyásolják az ajánlások, ők mindössze ősi ösztöneiket követik, azokat az idegrendszeri válaszokat, amelyeket az anya illatára, mozdulataira és érintésére adnak. Ezek együttesen megvigasztalják a babát, miközben szabályozzák a kicsi légzését, testhőmérsékletét, tápanyagfelszívódását, a stresszhormonok szintjét, az immunrendszer működését és az oxigéntelítettséget.

Röviden szólva a biztonságosan kivitelezett együttalvás (függetlenül attól, hogy az egy ágyban történik-e vagy sem) pozitív élettani változásokat hoz létre, hatására többet alszanak a gyerekek, és úgy tűnik, boldogabbak is.

Hiába zajlottak le a fejlett országokban drámai kulturális és technológiai változások, még mindig az ember kicsinye születik a legéretlenebb idegrendszerrel, felnőttkori agyának mindössze 25 százalékával. A további fejlődés csak az anyával létrejövő folyamatos kontaktus és közelség hatására következhet be, mivel ez az egyetlen környezet, amelyhez a babák teljes mértékben alkalmazkodtak. Ennek helyettesítésére még a fejlett technológiának sem sikerült megoldást találnia.

A csecsemők fejlődéséhez tehát feltétlenül szükség van az anya testére, erről azonban az együttalvást ellenzők hajlamosak megfeledkezni. Valószínűleg ezért van, hogy a kiságyat használó szülők többsége eljut odáig, hogy maga mellé vegye éjszaka a kisbabát, ezt McKenna és csapta tudományosan is bizonyította. Ha van választási lehetőségük, a kicsik egyértelműen édesanyjuk testéhez bújnak szívesebben pamutborítású matracukkal szemben, mert az anyák észlelik és kielégítik csecsemőik szükségleteit.

Van, amikor nem ajánlott

Kétség sem fér hozzá, hogy bizonyos körülmények között az egy ágyban alvás veszélyes és nem ajánlott. Bár minden halállal végződő együttalvás tragédia, nem jelenthetjük ki, hogy veszélyesebb, mint a kiságy, amikor az Egyesült Államokban évente több, mint 300 ezer kisbabát találnak holtan az ágyában. Ennek ellenére sem állítja senki, hogy a kiságy veszélyes és nem lenne szabad használni. Ugyanúgy, ahogyan a kiságyban alvás kockázata is csökkenthető, az együttalvást is biztonságossá lehet tenni.

Forrás: www.naturalchild.org

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress- babaszoba.hu