Baba

Az együttalvás jót tesz az egészségnek!

Az együttalvás kedvező hatást gyakorol az anya és a baba egészségére, közérzetére - állítja kutatásai alapján James McKenna. És ha jól belegondolunk: igaza van!
2011. Március 15.

kisbabák nem szeretnek egyedül aludni, mert ösztönösen a másik emberi lény biztonságot adó közelségét keresik. A hivatalos ajánlások mégsem tesznek különbséget az együttalvás különböző formái között és „veszélyesnek” minősítik őket, ezt azonban nem lehet így általánosságban kijelenteni. Az együttalvás veszélyes voltának hangoztatása helyett lássuk tehát, miért előnyös a biztonságosan kivitelezett együttalvás, és mi a funkciója! Így arra is magyarázatot kapunk, miért alszik az amerikai szülők nagyobbik része (a legfrissebb felmérések szerint több, mint fele) legalább az éjszaka egy részében kisbabájával együtt.

Csökkenti a betegségek kockázatát

Japánban, ahol az együttalvás és a szoptatás bevett gyakorlat, a nők pedig általában nem dohányoznak, a világon a legalacsonyabb a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál, SIDS) előfordulási aránya. A szoptató anyák számára az egy ágyban alvás könnyebbé teszi az éjszakai etetést és gyakorlatilag megduplázza a szoptatások számát, miközben mindketten tovább alhatnak. A gyakoribb éjszakai szoptatás során több anyai antitest jut át a kisbabába, ez pedig csökkentheti a megbetegedések kockázatát.

Csökkenti a mellrák kockázatát

Mivel az egy ágyban alvás megkönnyíti a szoptatást, a nők tovább szoptathatnak, állítja Dr. Helen Ball, a brit Durhami Egyetem kutatója. Ezzel csökken az anyai mellrák kockázata is. Éppen ezért nem lehet a szülőknek egyszerűen csak azt mondani, hogy ne aludjanak együtt kisbabájukkal, mint ahogyan nem mondhatjuk senkinek, hogy ne egyen zsírt és cukrot, mert elhízik és szívrohamban, cukorbetegségben vagy rákban fog meghalni.

Csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát

Érdemes visszatérnünk ahhoz, hogy ahol a leggyakrabban alszanak együtt a szülők a gyerekekkel, ott a legalacsonyabb a csecsemőhalálozás, köztük a SIDS előfordulási aránya. Így megérthetjük azokat az összetett magyarázatokat, miért védő hatású az egy ágyban történő alvás (vagyis az együttalvás egyik formája) az egyik népességben és miért veszélyes egy másikban. Sok tényező határozza meg, hogy aludjunk-e együtt kisbabánkkal és hogy veszélyes-e, többek között az együttalvás körülményei és kivitelezése, továbbá a párkapcsolat minősége is szerepet játszik. Ez nem az a válasz, amit az egészségügyi szervek hallani szeretnének, de a szülőknek megfelel és számos tanulmány is alátámasztja.

Cikkünk forrását itt találod.

Korábbi cikkeink a babaszobán az alvásról:

  • Ti együtt alusztok a gyerekkel?
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Külön vagy együtt? Fontos tudnivalók együttalvásról!
  • Elalszol? Vagy megtanítsalak rá?
  • Erre figyelj, ha együtt alszol a gyerekkel!
  • Az együttalvásról – ezúttal a hasznosság szemszögéből
  • Forrás: Medipress- babaszoba.hu