Baba

Hason fekve túl mélyen alszik!

Egy új ausztrál tanulmány szerint azokban a csecsemőkben, akik a hasukon fekve alszanak (ezt a testhelyzetet a hirtelen csecsemőhalál egyik kockázati tényezőjének tartják), alacsonyabb az agy oxigénszintje, mint azokban, akik a hátukon fekszenek.
2011. Március 23.

A felfedezés arra utal, hogy az oxigénhiány megmagyarázhatja, miért leselkedik az ebben a testhelyzetben lévő csecsemőkre a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) megnövekedett kockázata alvás közben: agyuk kevésbé képes felébreszteni őket, amikor a légzésleállás veszélye fenyeget. A kutatás a SIDS megelőzésével kapcsolatos ajánlásokat is alátámasztja, amelyek azt javasolják, hogy a csecsemőket a hátukon altassák.

A rendellenességet már a bibliai idők óta ismerik, akkor még túlzott betakarásnak nevezték – számolt be a Pediatrics folyóirat február 28-i számában megjelent tanulmány társszerzője, Rosemary S.C. Horne, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója.

Az 1960-as és 80-as évek között a hirtelen csecsemőhalál eseteinek száma megugrott, miután a szülőket arra bíztatták, hogy csecsemőiket a hasukon altassák. „Ezt azért támogatták, mert a beteg újszülöttek jobban lélegeztek ebben a testhelyzetben. Tipikus esete volt annak, hogy a csecsemőellátásban alkalmazott gyakorlatot megfelelő tudományos bizonyíték nélkül változtatták meg. A babák az egész világon a hátukon alszanak, sőt már segédeszközöket is használnak arra, hogy a hátukon tartsák őket a bölcsőben.”Az ausztrál kutatók 17 csecsemő részvételével azt vizsgálták, mi történik, amikor a babák a hasukon fekve alszanak, és miért leselkedik rájuk annak veszélye, hogy nem tudnak felébredni, amikor valami baj történik, például egy időre leáll a légzésük. A csecsemőket kórházi körülmények között, folyamatos megfigyelés alatt tartották születésük után hat hónapig.Az eredmények azt mutatták, hogy az agyi oxigénszint csökkent, amikor a babák a hasukon fekve aludtak. Horne szerint ez magyarázza azt is, miért háromszor olyan nehéz felébreszteni a hason alvó csecsemőket.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a hason fekve alvó babák alacsonyabb vérnyomással is rendelkeznek, bár a szakértők nem értenek egyet abban, hogy ez jelentőséggel bír-e a kérdés szempontjából. „Továbbra is titok, hogy egyes csecsemők miért sérülékenyebbek a többieknél” – teszi hozzá Horne. „A babák többsége életveszélyes helyzetben nem hal meg. Azon dolgozunk, hogy az összes érintett folyamatot megismerjük, hogy meghatározhassuk, mely csecsemők a legsérülékenyebbek.”

Cikkünk forrását itt olvashatod el!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Hogyan csökkentsük a hirtelen csecsemőhalál kockázatát?
  • Megelőzhető-e a hirtelen csecsemőhalál?
  • 9 érdekes kérdés – 9 egyszerű válasz a baba alvásáról
  • Forrás: Medipress