Baba

9 érdekes kérdés – 9 egyszerű válasz a baba alvásáról

A kisbaba teljesen másképp alszik, mint mi felnőttek. Ismerkedj meg a pici alvási ritmusával, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakáid!
2013. Szeptember 30.

9 érdekes kérdés – 9 egyszerű válasz a baba alvásáról

Szükségünk lesz babaágyra?

Ha az együtt alvást a pároddal mind a ketten elfogadhatónak tartjátok, egyelőre nem. Bár a legtöbb családban azért néha bele kerül a baba, még akkor is, ha az éjszakát a szülői ágyban tölti. Hagyjátok nyitva ezt a kérdést, ágyat bármikor tudtok venni!

Miért kúszik előre álmában a legtöbb csecsemő?

Kúszni még az újszülött is tud! Igaz, ez még nem tudatos, hanem reflexes mozgás. Ha a talpacskáihoz ér valami, ellöki magát. Hason fekve a sok apró kis kapálózás eredményeként egyszer csak a kiságy sarkába préselődve találunk rá. Ennél is meglepőbb, hogy sok kisbaba hanyatt fekve is végre tudja hajtani ezt a mutatványt.

Nem fejlődne jobban a babám, ha egész éjjel mélyen aludna?

A felszínesebb alvásnak és az ébredéseknek életmentő szerepe van: aprócska babánk gyomra ugyanis igencsak pirinyó, így többször van szüksége táplálékra, valamint bármilyen probléma adódna, akár orrdugulás, akár lehűlés vagy túlmelegedés, neki pár perc is számít a túlélésben. A felszínes alvás, gyakori ébredés megóvja a babát a hirtelen csecsemőhaláltól is.

Mindig akkor ébred, amikor én a legmélyebben alszom, de miért?

Míg a felnőttek alvási ciklusai körülbelül másfél órásak, addig a csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, ötven-hatvan percesek, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál is gyakrabban átesnek. Nagy az esélye, hogy az ébredés épp a te mély alvásod idejére esik.

Átalussza az éjszakát, ha tejpépet kap vacsorára?

Ha éhségében ébredne fel rendszeresen éjszaka, akkor talán igaz volna. Ám a gyakori éjszakai ébredés oka igen ritkán az éhség vagy a szomjúság. Ezért a tejpép szinte sosem hozza meg az áhított eredményt.

Hány fok legyen a hálószobában?

Az ideális hőmérséklet 18-20 Celsius-fok között van. Ha a baba náthás vagy köhög, különösen, ha asztmatikus a köhögése, még ennél is hidegebb szobában alszik a legjobban. Ha két-három réteg hálóruhát adunk rá, nem fog fázni. A hűvös, párás levegő enyhíti leghatásosabban a nehézlégzést, csökkenti a nyálkahártyák duzzadtságát.

Mindig ugyanott és ugyanúgy kell lefektetni?

A legtöbb csecsemő számára nem a helyi adottságok jelentik az állandóságot, hanem az édesanya, édesapa személye. Ennek ellenére célszerű figyelembe venni a kicsi egyéb igényeit, napi ritmusát is. Két-három hónapos kor után már fontosak az elalvás körülményei, és az időpont tekintetében is a babához érdemes igazodni.

Milyen matrac kerüljön a babaágyba?

A legfontosabb, hogy a fekvőfelület ne legyen süppedős, és ne tartalmazzon káros anyagokat – ezeknek a feltételeknek valamennyi gyerekmatrac megfelel, még a legolcsóbb is. Kapható mosható, centrifugálható matrac, aminek asztmás, allergiás gyerekeknél lehet jelentősége. Az sem lényegtelen szempont, hogy tartozik-e hozzá mosható, könnyen le-fel húzható huzat.

Milyen ágyneműt használjunk?

Szükség lesz három-négy váltás lepedőre, textilpelenkára a feje alá és egy puha, mosható takaróra. A paplan és a párna ideje később, egyéves kor után jön el, akkor, amikor a kicsi már könnyedén ki tud mászni a takaró alól, ha a fejére csúszik. Addig jobb megoldás a hálózsák és a könnyű takaró.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin