Baba

Háton, hason vagy az oldalán feküdjön?

Ha a baba már meg tud fordulni, álmában is megtalálja a neki legmegfelelőbb testhelyzetet. Felesleges igazgatnod, és veszélyes kikötni a hálózsákját, takaróját!
2014. Június 29.

Ha nagyon élénken mozog, erősíts puha rácsvédőt a kiságyra, ez megakadályozza, hogy a rács között kidugott lábszára beakadjon, vagy forgolódás közben beüsse a fejét.

A hátán biztonságosabb

Amíg önállóan nem képes megfordulni, a bölcsőhalál megelőzése szempontjából a hanyatt fekvő helyzet a legbiztonságosabb. A tragédia pontos okai nem ismertek, ám a bölcsőhalált szenvedő babák többségét hason fekvő helyzetben találták. Ha a hasán alszik a pici, az orra és a matrac közötti légrésben felhalmozódhat a kilélegzett szén-dioxid, és több más ok mellett ez a légzés leállását eredményezheti. A hátán fekvő baba koponyája átmenetileg ellaposodhat, ám a csontok még hosszú ideig képlékenyek, később szép formájú lesz a feje.

Hason fekve erősödik

Ortopéd orvosok javasolják, hogy az ébrenléti idő kétharmadát hason fekve töltse a baba. Ez a későbbi mozgásfejlődés alaphelyzete: először a fejét emeli meg a baba, később feltámaszkodik a karjára, egyik karját kinyújtva megragadja a játékát, végül kúszni kezd. A hason fekvő helyzet erősíti a hát, nyak, váll, mellkas izmait, támogatja az értelmi fejlődést, mert a baba a későbbi, függőleges testhelyzethez hasonló nézőpontból fedezheti fel a világot.

Az első hetekben fürdés előtt, pelenkázáskor fordítsd néhány percre a hasára, majd fokozatosan vezess be hason fekvő játékidőt, persze ne közvetlenül szopizás után. Egy hónapos korától tedd le a hasára a szőnyegre terített takaróra. Csúsztass át összehajtogatott törülközőt a hóna alatt keresztben, így támaszd alá kissé a mellkasát. Feküdj te is hasra vele szemben, beszélj hozzá, és tegyél elé egy-egy játékot.

Háton, hason vagy az oldalán feküdjön?

Az oldalán támaszd ki

Ha nagyon tele a pocija, nem büfizett, vagy rendszeresen bukik, átmenetileg az oldalán is feküdhet, hogy az esetleg visszabukott tej kicsuroghasson a száján.

Csak rövidebb időt javasolnak az ortopéd orvosok az oldalt fekvő helyzetben, így ugyanis a baba testsúlya az egyik vállát és csípőjét terheli. Magától nem is marad meg ebben a helyzetben, előbb-utóbb a hasára vagy a hátára dől. Összetekert takaróval vagy mikrogyöngyös szopipárnával támaszd meg a hátát.

Megemelt fejrész

Koraszülött, refluxos vagy légzési nehézséggel küzdő babáknál a kissé megemelt fejrész enyhít a problémákon. Ne használj párnát a kiságyban, hanem az ágyrács fejvégét rögzítsd kissé magasabbra a lábrésznél. Csak kis dőlésszöget állíts be, különben lecsúszik a baba.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin