Baba

Így fejlődik hónapról hónapra a csecsemő

Életünkben soha nem fejlődünk olyan elképesztő ütemben, mint a születés utáni első évben. Milyen változásokra számíthatsz ebben az időszakban a babánál, és mi adhat okot aggodalomra?
2016. Július 19.

Csodálatos dolog anyának lenni, látni, ahogyan a gyermekünk szinte nap mint nap változik, fejlődik. Ahogyan elkezdi felismerni a hangunkat, az arcunkat, majd kezd nyitni a világra és felfedezni azt. De melyek is a legfontosabb mérföldkövek az első évben? Íme!

1. hónap

Élvezd ki, ahogy kitapasztalod, milyen, amikor a pici boldog vagy éhes. Minél inkább odafigyelsz a csecsemő apró rezdüléseire, annál hamarabb rá fogsz jönni, milyen mögöttes tartalma van egyes, általa kiadott jeleknek. Ha van rá mód, sétáljatok minél többet a szabad levegőn, játssz vele egyszerűbb, hangutánzós játékokat.Bár minden baba a saját ritmusában fejlődik, vannak bizonyos jelek, amiket ha tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni: ha például túl lassan eszik a csecsemő, vagy egyáltalán nem szopik. Figyelj azt is, mennyire követ a szemével, reagál-e a fényekre, a hangos zajokra, illetve arra is, hogy mennyire merev, vagy éppen hajlékony a kis teste!

3. hónap

Végre mosolyog! Valószínűleg a baba már egyre jobban élvezi a közös játékot, kuncogással reagálhat arra, hogyha grimaszokat vágsz vagy vicces hangokat adsz ki. Hason fekve már fel-felemeli a fejét, illetve a mellkasát. A kéz-szem koordinációja is egyre javul, már nyúlkál a csilingelő játékok felé. A kicsi már a szoba másik végéből is felismer téged.

Akkor érdemes orvoshoz fordulnod, hogyha nem emeli meg a fejét, vagy nem tud elsőre ráfogni tárgyakra, ehelyett rendre mellé nyúl. Az is aggodalomra adhat okot, ha nem mosolyog, ha nem reagál a zajokra, nem összpontosít a mozgó tárgyakra.

4-7. hónap

Teljes mértékben részt vesz az őt körülvevő világban a kicsi. Mosolyog, nevetgél, és a maga módján gügyög is. Valószínűleg már a hasáról át tud fordulni a hátára, és anélkül tud ülve maradni, hogy fognád. A baba ekkor már sokkal érzékenyebb a különböző hangsúlyokra, megérti a tiltást.Ha nem tudja megtartani a fejét, ha nem tud ülve maradni, ha nem reagál a zajokra, akkor mindenképp konzultálj egy orvossal!

8-12. hónap

Nahát, a baba megteszi az első lépéseket! Egyre inkább kíváncsivá válik, és olyan gyorsan kúszik-mászik, hogy szülő legyen a talpán, aki követni bírja. Néhány szót már ki tud gurítani a száján, mint például a “mamát” vagy a “papát”, de elképzelhető, hogy a “nem” is az első szavai közé tartozik majd. Szeret gesztikulálni, mindent megfog. Ha magára hagyod, már tapasztalható nála a szeparációs szorongás, ami teljesen normális ebben a korban.De ha nem mászik, ha nem találja meg a szeme előtt elrejtett tárgyakat, nem formál szavakat, fordulj orvoshoz!(Cikk forrása: wahpetondailynews.com)Ez is érdekelhet: