Baba

Fektesd hasra is!

Sokáig úgy tartották, hogy a babát csak a hátára szabad fektetni. Ma már szerencsére megdőlt ez az elmélet.
2013. Május 01.

Fektesd hasra is!

A hirtelen bölcsőhalál (SIDS) megelőzésére javasolt óvintézkedések között első helyen szerepel, hogy a hátán fekve altasd a babát, ortopéd orvosok viszont azt is ajánlják, hogy napközben az ébrenléti idő kétharmadát töltse hason fekve. Ez a testhelyzet nagyobb aktivitást követel, serkenti az izom- és mozgásfejlődést, s így a világ felfedezésére leginkább alkalmas kiindulópont.

A hason fekvés már a nézelődéshez is erőkifejtést igényel, erősíti a nyak, a hát és a kar izmait. A kisbabának fel kell támaszkodnia, tartania kell a fejét. Így már az első hónapokban a későbbi ülő, álló, tehát függőleges nézőpontból látja környezetét, ez támogatja a megismerő folyamatot. Következő kihívás, hogy egyik karját kinyújtva tudatosan megragadja az előtte levő játékot. A messzebb levők indítják kúszásra, négykézláb mászásra.

Fokozatosan kedveltesd meg a hason fekvő helyzettel, ezzel segíted a mozgásfejlődését.

  • Egy hónapos korától tedd ki a hasára fektetve a szőnyegre terített takaróra. Csúsztass át keresztben összehajtogatott törülközőt a hóna alatt, így támaszd alá kissé a mellkasát.
  • Feküdj te is hasra vele szemben, beszélj hozzá, és tegyél elé egy-egy játékot, amikor már felkönyökölve megtartja a felsőtestét.
  • Időnként fektesd hasra az alkarodon, és így sétálj vele a szobában. Hasfájós babákon is segít ez a tartás.
  • Fektesd a lábszáradra, és emelgesd meg picit, hogy élvezze a hintázást.

Kapcsolódó cikkeink:

Háton, hason vagy az oldalán feküdjön?

A baba megfelelő mozgásfejlődése másfél éves korig