Baba

Mit játsszunk az első hónapokban?

A jó játék öröm a baba és a szülők számára egyaránt. Segítünk, hogy így legyen: megmutatjuk, melyik életkorban mit élveznek legjobban a kicsik.
2011. Augusztus 11.

Színes, mozgó játékok

Az újszülött már az első hónapokban elkezd ismerkedni a világgal a látás, a hallás és a tapintás segítségével. Megismeri a szülők arcát, megtanul rövid ideig a rá tekintő szempárra nézni. Ha beszélnek hozzá, figyel. Ha mosollyal bátorítják, hamar játékos feleselésbe kezd. Egy idő múlva nincs is szüksége minden percben társaságra. Élvezi a saját hangját, kalimpáló kezének, lábának látványát, a mozgás érzését. A végtelenségig ismételget egy-egy mozdulatot, szótagot.

A negyedik hónap táján elkezdi pontosabban bemérni a tárgyak távolságát. A kiságy fölé szerelt forgó játék (mobil) hosszasan leköti a figyelmét, a tárgyat követni is tudja a tekintetével, igyekszik elérni, megérinteni. A nagyobb tárgyakért két kézzel nyúl. Ha megkaparint valamit, megmarkolja, majd a szájába veszi vagy eldobja. Hamarosan az “ezt én csináltam” büszke érzését is megismeri.

Mit játsszunk?

Ebben a korban még nem a játékszereké a főszerep. A legfontosabb a saját test (a hangok, érzések) fölfedezése és a társakkal (szülőkkel, testvérekkel) való kapcsolatteremtés. Az első hónapoktól beszéljünk, énekeljünk a babának! Ha volt olyan zene, amelyet rendszeresen hallgatott a babavárás idején, hallgassuk most is! Liftes játékot játszhatunk néhány hetes kortól úgy, hogy hanyatt fekve magunk fölé emeljük a babát, leengedjük, majd ismét felemeljük, közben becézgetjük, beszélünk hozzá. Mindig figyeljük, tetszik-e neki. Mozgásos játékok sorát találhatjuk ki a “hóc-hóc katona” mintájára. Ritmusra térdünkön lovagoltathatjuk, karunkban hintáztathatjuk a kicsit. Ismételjünk minél több játékot, dalocskát!

Adhatunk neki kendőt, könnyű csörgőt, puha labdát. Nagy örömöt szerez minden hangot adó, csörgő, sípoló játék, amit kézével csapkodni tud vagy mozgásba hozhat. A babakocsi vagy a kiságy fölé helyezett forgó, a fejmagasságban rögzített babatükör nézegetése ideig-óráig jól elszórakoztatja.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin