Baba

Az alváshiány tünetei és túlélési tippek

Az elégtelen alvás legelső tünete a reggeli kialvatlanság. Fáradtnak, nyomottnak érzed magad, türelmetlenebb, ingerlékenyebb leszel, és sokkal kevésbé tudsz koncentrálni.
2016. Szeptember 26.

Az alváshiánnyal nem könnyű megküzdeni

A kimaradó energiát ösztönösen is rossz táplálkozással, leginkább cukor formájában igyekszel pótolni. Ha több édességet, csokoládét vagy kekszet eszel, mint azelőtt, ideje elkezdeni alváshiányra gyanakodni.

Próbáltad már?

Ha a kialvatlanság már a nappalaidat is tönkreteszi, hetente egy-két alkalommal lefekvés előtt fejd le a tejedet, hogy a párod éjjel meg tudja etetni a felriadó babát, te pedig egy másik szobában vagy füldugóval végre kialhasd magad.

Kutatások is kimutatták, hogy minél fáradtabb egy fiatal anya, annál hajlamosabb lesz a szülés utáni depresszióra, a valóságban azonban mindkét szülőn megmutatkozhatnak ennek tünetei, ha a gyermek miatt túl kevés időt töltenek alvással.

Mit tehetsz a kialvatlanság ellen?

Egy nyugat-virginiai kutatás szerint azoknál a fiatal anyáknál is kimutatható a kialvatlanság, akik rendszeresen sziesztáznak délután, mégpedig azért, mert az alvásidő hossza vagy az alvás mélysége ilyenkor nem elég ahhoz, hogy kipihenjék magukat.

Ha alváshiányban szenvedsz, érdemes legalább másfél-két órát rászánni a sziesztára, ennyi idő alatt ugyanis már egy teljes alvásciklus lefuthat, ami sokkal pihentetőbb egy kis szundinál. Amikor a baba alszik, a házimunkák helyett nyugodtan dőlj le te is, állíts be egy ébresztőt két órával későbbre, és élvezd a pihenést.

Ha nehezedre esik nappal aludni, találj más módot egy kis csendes relaxációra.

Néhány tanács, ami megkönnyítheti a mindennapjaidat:

  • Minél gyakrabban ülj le pihenni. Ez a nyugodt állapot majdnem ugyanolyan hasznos, mint maga az alvás. Ne sajnáld az ezzel töltött időt, mert nagyon hasznos nemcsak neked, hanem a babádnak is.
  • Legyen meg mindennap az öt étkezés, de figyelj oda, mit eszel. Reggelire egy kis müzli, gabonapehely vagy teljes kiőrlésű kenyér tojással fokozatosan szabadítja fel az energiát a testedben, anélkül, hogy úgy éreznéd, sürgősen pótolnod kell. Néhány szem gyümölcs vagy dióféle a legegészségesebb csemege az étkezések között. Kerüld a finomított cukrot és a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket.
  • Lazítsd el a testedet. Ülj le vagy feküdj kényelmes pozícióban, és fokozatosan lazítsd el az izmokat a talpadban, a lábfejedben, a lábaidban, a törzsedben, a kezedben, a karodban, a válladban, a nyakadban és végül a fejedben. Érezd, ahogy a végtagjaidból elszáll a feszültség.
  • Végezz légzőgyakorlatokat. Ülj kényelmes pozícióban, csukd be a szemed, és vegyél egy mély lélegzetet az orrodon át. Érezd, ahogy tágul a rekeszizmod, majd a belégzés csúcspontján az ajkaiddal “o”-t formálva, lassan engedd ki a levegőt. Tetszés szerint ismételd, de ha szédülni kezdesz, hagyd abba.
  • Hetente csinálj valamit, amit szeretsz, legyen szó futásról, énekről, táncról vagy egy illatos habfürdőről. Az ilyen tevékenységek közben felszabaduló örömhormonok megszüntetik a fáradtsággal járó negatív érzéseket.

Előfordul, hogy nincs lehetőséged sziesztázni napközben, különösen, ha már visszatértél a munkahelyedre. Ilyenkor nagyon sokat segít…

  • az energiapótlást segítő egészséges táplálkozás,
  • valamint a rendszeres folyadékfogyasztás.
  • Lehetőleg óvakodj a túl sok cukortól,
  • hanyagold a koffeines italoktól, bár egy csésze kávé a stratégiailag fontos időpontokban még hasznos is lehet. Maximum napi két csészével igyál, lehetőleg délután három óra előtt.

A fontos elintéznivalókat olyan napszakokra időzítsd, amikor a legéberebbnek érzed magad. A munkaasztalod legyen jól szellőző helyen, emellett rendszeresen, körülbelül kétóránként tarts szünetet és tegyél egy kis sétát a szabadban.

További cikkeink a témában:

A baba egészséges fejlődését segíti, ha tisztában vagy azzal, melyik hónapban mi jellemzi a gyerekeket, mire számíthatsz, mire kell figyelned. Baba fejlődése szolgáltatásunkat próbáltad már?

Forrás: Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát