Gyerek

Rossz esti rutinok, kevés alvás

Az Aludj jól, Magyarország! Program keretében országos alvásfelmérést végeztek, több mint hat ezer fő bevonásával. Így alszanak a magyarok.
2020. Június 22.
Rossz esti rutinok, kevés alvás (fotó: Getty Images)

Nem jók az esti rutinjaink

A felmérést kitöltők 63%-a 9 és 11 óra között fekszenek le aludni, a lefekvés előtti egy órában, illetve közvetlenül az alvás előtt is a TV előtt és/vagy okoseszközökkel a kézben töltik az idejüket. A válaszadók 13%-a ezeknek az eszközöknek a működése közben alszik – írja a medicalonline.hu elemezve az alvásfelmérést.

Az Aludj jó, Magyarország! Program elindítója, Id. Hahn Gábor Zsolt felhívja a figyelmet arra, hogy ez kimondottan helytelen rutin. A tévé, számítógép, tablet, okostelefon ugyanis olyan rövid hullámhosszú, kék fényt bocsát ki, amely aktiválja a “belső óránkat”, ezáltal csökkenti az álmosságért felelős melatonin hormon termelődését. A válaszadók egyharmadának (33%) több mint fél órába telik az elalvás, és arról is beszámoltak, hogy az éjszaka sem túl pihentető.

Nem alszunk eleget

Nem csak az elalvás okoz nehézséget. A válaszadók 30%-a kevesebb, mint 6 órát alszik éjszakánként. A WHO ajánlása szerint napi 8 órát kellene aludni, ami, ha éves bontásban nézzük, akkor 122 napnak felel meg. Ha csak 6 órát alszunk naponta, akkor évente 91 napot töltünk alvással, azaz, minimum egy hónap alváskieséssel számolhatunk évente. A kialvatlanság számos komoly egészségügyi problémákat okozhat, például, megnő a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége, gyengül az immunrendszer, duplájára nő a daganatos megbetegedések kockázata, és elhízáshoz is vezethet, mert olyan hormon szabadulnak fel, amelyek folyamatos éhségérzetet vált ki.

Sokan nem alusszák át az éjszakát

A felmérés arra is kitért, hogy hányan tudják végigaludni az éjszakát: a válaszok alapján 100-ból mindössze nyolcan alszanak zavartalanul. Ráadásul a többiek közül 44% rendszeresen felébred. Azok közül, akik éjszaka felébrednek, 64%-uk könnyen visszaalszik, és a legtöbbek mindössze egy mosdólátogatás erejéig vannak ébren.

A válaszadók 16%-a olyan egészségügyi problémával küzd, ami befolyásolja az alvását. Sőt, a kitöltők 37,6%-a valamilyen alvás közbeni rendellenességben, alvászavarban is szenved.

A kitöltők 21 százaléka használ valamilyen alvást segítő eszközt, a legtöbben speciális párnát, illetve matracot használnak és sokan választanak gyógynövényeket, teákat és illóolajokat. A kitöltők 23 százaléka azonban gyógyszert vesz be.

Mindezekből egyenesen következik, hogy a reggelek sem indulnak simán: 33,3 százalék fáradtan ébred, 25,6 százalék kipihenten. 10-ből átlagosan 6-an egy héten legfeljebb három nap kezdik kipihenten a napot, tehát a kialvatlanság minimum 1 munkanapot érint.

A Matrackuckó folyamatosan figyeli az alváspiaci trendeket, és nyomon követi a nemzetközi kutatásokat, melyek közül Hahn Gábor a Rand kutatóintézet 2017-es felmérését emelte ki (Why sleep matters, The economic costs of insufficient sleep) saját kutatásukkal kapcsolatban:

“A tanulmányban számszerűsítve kimutatták, hogy az alváshiány mennyire negatívan befolyásolja a termelékenységet. Az Egyesült Államok például 1,2 millió munkanapot veszít évente az elégtelen alvás miatt, de a britek és a németek is az élvonalban vannak a maguk 200-200 ezer munkanapjukkal. Valószínűleg a magyar helyzet sem sokkal jobb…Vagyis ha többet aludnánk, ennyivel növekedhetne a gazdaság teljesítménye.”

Forrás: MedicalOnline