Kamasz

Ez az oka annak, ha éjjeli bagoly a kamasz gyereked

Mi a magyarázata annak, ha a tizenéves gyermeked későn fekvő, későn kelő?
2023. Április 25.
kamasz, alvás
(Kép forrása: Getty Images)

Dr. Sophie Bostock, a Bensons for Beds alvásszakértőjét kérdezte a HuffPost a tizenévesek alvási szokásáról, aminek azonban egyszerű magyarázata van.

A szakértő elmondása szerint este a melatonin alváshormon jelez az agynak és a testnek, hogy készüljenek fel az alvásra. A felnőtteknél ez általában este 9 óra előtt kezdődik, nagyjából 90 perccel az elalvás előtt, míg a tinédzsereknél átlagosan órákkal később kezdődik a melatonintermelés. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben nem tudnak elaludni, míg ez a folyamat el nem kezdődik, és meglehetősen nehéz lesz a korai ébredés is.

A belső óráink mellett egy másik dolog, ami az elalvásra késztet az adenozin nevű, álmosságot kiváltó vegyület felhalmozódása – minél tovább vagyunk ébren, annál nagyobb álmosságot érezhetünk az adenozin hatására, amit alvásnyomásnak vagy alvásigénynek is neveznek. Bostock hozzátette: „Az alvásnyomás a tizenéveseknél lassabban halmozódik fel, mint a felnőtteknél, ami egy másik oka annak, hogy később éreznek álmosságot, mint a szüleik”.

Jellemzően a pubertáskor kezdete körül jelentkezik a szervezet belső órájának eltolódása, amikor a nemi hormonok szintje hirtelen megugrik. Ez főként a lányoknál elalvási nehézséget és éjszakai ébredést is okozhat. „Az ösztrogén és a progeszteron ingadozása zavaró hatással lehet az alvásra” – mondta el a lapnak a szakértő.

Emellett pedig bizonyos környezeti tényezők is megzavarhatják az alvást a tizenéveseknél, mint például a szoba hőmérséklete, világossága, a lefekvés előtti rutin hiánya, vagy éppen a képernyőhasználat.

A Sleep Foundation megosztott néhány tippet, ami segítheti a tinédzserek jobb alvását.

  • Ajánlott legalább napi 8 órát aludni (de van, akinek ennél többre is szüksége lehet), és ugyanazt a lefekvési és felébredési ütemtervet tartani hétköznaponként és hétvégenként is.
  • A következetes esti, alvás előtti rutin segítheti az ellazulást és a gyorsabb elalvást. Ilyenkor érdemes nyugtató tevékenységeket csinálni, zenét hallgatni, olvasni, meditálni, stb.
  • A koffeintartalmú italokat lehetőleg érdemes kerülni, különösen a délutáni és esti órákban.
  • Alvás előtt fél órával már célszerű letenni az elektronikus eszközöket.
  • A hálószoba legyen kellően csendes, sötét és hűvös.