Kamasz

Sokkal többet kéne aludniuk a tizenéveseknek és ennek biológiai oka van

Nem azért alszanak el későn a kamaszok, mert a határaikat feszegetik, hanem azért, mert ennek biológiai oka van.
2023. Január 12.
Tizenéves alszik hét órakor
Kép: Getty Images

Sokszor hiába fáradt a kamasz, nem tud elaludni. Azok a tizenévesek, akik nem alszanak eleget, nem tudnak teljesíteni az iskolában, a kialvatlanság a hangulatukra, érzelmi életükre is rányomja a bélyegét.  A tizenéveseknek napi 8-10 óra alvásra van szükségük. Könnyen kiszámolhatjuk, hogy ha reggel 6-kor kell felkelniük, akkor este 10-kor aludniuk kéne ahhoz, hogy eleget pihenjenek. Ez azonban a legritkább esetben történik így.

Az alváshormon a felelős

Kamaszkorban a test alvásritmusa változik: a szervezet későbbi időpontra áll át az elalvás terén és bizony biológiailag az lenne az ideális, ha tovább aludhatnának, így lenne meg a napi 8-10 óra alvás. Ennek a változásnak az oka, hogy a tinédzserek agya a nap folyamán később kezdi el termelni a melatonint, az alváshormont. Ezért képtelen elaludni 10 órakor és nehezen ébrednek reggel 6-kor. Az alváshiányról pedig jól tudjuk, hogy szinte mindenre – a hangulatunkra, a teljesítményünkre, a napi tevékenységeinkre – hatással van.

Azt a tényt, hogy a kamaszok egyszerűen biológiai okok miatt képtelenek korán elaludni, szerencsére egyre többen ismerik fel, de még mindig ritka, hogy a társadalom valódi válaszokat adnak erre a helyzetre, és például az iskolai órák később kezdődnének, bár azért hazánkban is van olyan középiskola, ahol nem reggel 8-kor (pláne nem korábban!) kezdik meg a tanítást.

De nem csak a melatonin az egyetlen oka annak, hogy nehéz az elalvás kamaszkorban. Az erős fények és az elektronikai eszközök kék fénye is késlelteti a melatonin felszabadulását, ami még nehezebbé teszi az elalvást. Természetesen az álmatlanság nem csak a kamaszokra jellemző, de későbbi életkorban már nem az alváshormon a legfőbb ok, hanem például a stressz, a szorongás, rossz alvási szokások, bizonyos gyógyszerek, egészségügyi vagy mentális problémák.

Ezek segíthetik a könnyebb elalvást

Ha az iskola nem is partner a későbbi órakezdésben, néhány dologgal segíthetjük kamaszunk pihentetőbb alvását. Ezeket érdemes megfontolni:

  • A hálószoba legyen sötét, hűvös és csendes
  • Ne legyen a hálószobában tévé, monitor
  • Lefekvés előtt körülbelül egy órával már a kamasz már ne foglalkozzon a házi feladatokkal, és kapcsoljon ki minden képernyőt (TV, számítógép, mobil). Kapcsolja ki vagy némítsa el a mobiltelefonokat. Lehetőség szerint, egy másik szobában töltse a mobilt
  • Alakítson ki egy lefekvési rutint, például vegyen meleg fürdőt vagy zuhanyt, olvasson, hallgasson zenét vagy meditáljon lefekvés előtt
  • Ne fogyasszon koffeint (azaz kávét, teát, üdítőt, energiaitalokat és csokoládét) késő délután és este.
  • Mozogjon rendszeresen (de ne túl közel a lefekvéshez)
  • Ha napközben nagyon fáradt, kora délután szundítson egy rövidet (kevesebb mint egy órát). A hosszabb alvás megnehezíti az éjszakai elalvást

Forrás: kidshealth.org