Kamasz

Testszag tiniknél: segíts neki, hogy ne küzdjön vele

A kamaszkori hormonális változások miatt erősödik fel az izzadás és változik meg a testszag. De nem kell, hogy a gyereked emiatt folyton rosszul érezze magát: így tanítsd meg neki a legfontosabb higiéniai tudnivalókat.
2023. Február 24.
tinédzser fiúk sport izzadás
Fotó: Getty Images

Egyik pillanatról a másikra lesz a cuki kisgyerekből lakli kamasz, és ezzel elég sok testi változás jár együtt – amelyek közül az egyik például az erősebb testszag. Mondjuk ki: büdi lesz a cipője, gyakran van izzadságszaga, a haja is hamarabb zsírosodik, és lesz érezhető illata. Ezek valószínűleg őt magát is zavarják, de nem tudja, hogyan beszéljen róla, hogyan kérjen segítséget – és egy csomó olyan dolog, ami neked egyértelmű, neki új, meg kell tanulnia. Legyél tehát türelmes de következetes, néha bizony elkelhet egy kis noszogatás, ha a mindennapos tisztálkodásról van szó.

Miért fontos?

Neked valószínűleg teljesen egyértelmű, miért vagy mindig tiszta és illatos. De a kamaszoknál ez nem feltétlenül van így, ezért érdemes az alábbi dolgokat átbeszélned vele. A rendszeres tisztálkodással egyrészt a testünk egészséges működéséhez járulunk hozzá, megszabadulunk a bőrünkön, fejbőrünkön lévő szennyeződésektől, felesleges faggyútól, kórokozóktól. Másrészt megakadályozzuk, hogy a természetes testszagunk felerősödjön és kellemetlenné váljon – ez a bőrön élő baktériumok miatt történik, amelyek a faggyúból és az izzadságból „készítenek” zavaró szagú réteget a bőrön. Igen, jó, ha tudja, hogy a bőrünkön rengeteg baktérium él, ezt hívjuk a bőr mikroflórájának. Nagy részük jótékony, hozzájárulnak a bőr védőrétegének épségéhez, a bőr ellenálló képességének fokozásához. Épp ezért a tisztálkodással nem cél ezeket maradéktalanul eltávolítani, vagyis nem jó dolog napjában 3-4 alkalommal is megfürödni, vagy erőteljes tisztító hatású termékeket használni. A mosdás célja, hogy a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat, szennyeződéseket eltávolítsuk, illetve az izzadságot és felesleges faggyút is, amelyek a testszagot okozó baktériumok táplálékául szolgálhatnak.

Így beszélj a kamaszoddal a higiéniáról

– Kedvesen, megértően

– Természetesen, hogy semmit ne érezzen cikinek

– Nem parancsolgatva, hanem infót átadva

– Ha szükség van rá, határozottan: van, ami nem opcionális

– Segítő szándékkal, nem kioktatóan

Az illatunkkal nagyon sok mindent üzenünk magunkról a külvilágnak, és jó, ha ezt a kamasz tudatosítja. A zavaró testszag nemtörődömséget, elhanyagoltságot sugall, míg a diszkrét, friss illat összeszedettséget, ápoltságot, figyelmességet, illattól függően eleganciát sugall. És persze az illatok túltolásának is van üzenete: amikor valakit messze megelőz az illata, az túlzásnak, erőszakosnak, agresszívnek és figyelmetlennek hathat, vagy arra hívja fel a figyelmet, hogy a viselője valamit leplezni igyekszik – akár a bizonytalanságát, akár a kellemetlen testszagát.

Mutasd és tanítsd

A beszélgetések, magyarázatok nagyon hasznosak lehetnek, de a legjobb módszer mégis az, ha te magad jó példával jársz elöl. Ha szépen ellesi tőled a gyerek a rendszeres tisztálkodást, a tusfürdő, szappan, arclemosó használatát, a dezodorhasználatot, a megfelelő fogápolási szokásokat, a hajmosás mikéntjét, akkor mindez természetes lesz számára, és kevesebb noszogatás meg beszélgetés kell ahhoz, hogy ő is rendszeresen használja a megfelelő termékeket. És el is érkeztünk egy fontos dologhoz: fontos, hogy legyenek saját kozmetikumai! Olyanok, amelyeket akár együtt választotok ki, amelyeknek az illata neki igazán bejön, és amelyek pontosan az ő bőrére valók. Legyél ebben kicsit engedékeny, ha ő nem a közös, mindenki bőrére megfelelő tusfürdőt akarja használni, akkor legyen sajátja, samponból is olyat használjon, ami az ő könnyen zsírosodó fejbőrére való, és dezodorból se erőltesd rá azt, ami neked tetszik. Azt is dönthesse el ő, hogy stiftet, roll-ont vagy spray-t szeretne használni – legyen lehetősége ezt kikísérletezni. Ez valójában apróság, neki mégis egy-egy eszköz, amivel megtanulhatja és megmutathatja, milyen is ő valójában.

Állandóan izzad?

Úgy tűnhet a kamasz számára (és a te számodra is, amikor a ruháit mosod), hogy a tinikor egyet jelent azzal, hogy folyton izzad. Ennek egyrészt hormonális oka van, a nemi működést szabályozó hormonok megváltozott mennyisége az izzadságtermelő mirigyekre is hatással van, vagyis fokozódik a működésük. Ráadásul a kamaszok számára rengeteg ismeretlen, stresszesnek tűnő helyzet adódik mind az iskolában, mind a társas életükben – a stressz pedig jelentősen fokozza az izzadást. A fokozott izzadás tehát normális, de ha állandó és rendkívül zavaró, esetleg fogyás, alvászavarok, koncentrációzavar, gyakori hasmenés, lányoknál a menstruáció zavara társul hozzá, érdemes szakértő, gyerekorvos vagy endokrinológus tanácsát kérni.

Elő a deóval!

Ahhoz, hogy a testszagot kordában lehessen tartani, a rendszeres mosakodás, az izzadás mértékének csökkentése és a kellemetlen szagért felelős baktériumok elszaporodásának lassítására vagy akadályozására van szükség. Kell tehát egy jó tusfürdő vagy szappan, és egy megfelelő dezodor, meg persze az, hogy a kamasz használja is ezeket rendszeresen. Itt elkelhet egy kis szelíd erőszak, ha magától ezt el-elfelejti, a mindennapos fürdésből ugyanúgy ne engedj, mint ahogy a rendszeres fogmosás és a napi fehérnemű- és zokniváltás sem opcionális. Fontos, hogy ha a kamaszt erre ösztökélni kell, azt semmiképp se gúnyolódva, megszégyenítve, erőszakosan tedd, igazából a vicceskedés sem biztos, hogy helyén való itt, de persze ez nagyban függ attól, milyen a közöttetek megszokott stílus, és milyen személyiség a gyerek.

A galériában menő dezodorokat találsz fiúknak és lányoknak is, amelyeket egész biztosan szívesen használnak majd a srácok.

ADIDAS ACTIVE SkinMind Instant Cool Unisey roll on
10 fotó megtekintése
ADIDAS ACTIVE SkinMind Instant Cool Unisey roll on

Testszag tiniknél: segíts neki, hogy ne küzdjön vele

ADIDAS ACTIVE SkinMind Instant Cool Unisey roll on
NIVEA MEN Derma Dry Control izzadásgátló golyós dezodor
Haan vegán újratölthető dezodorok
LOréal Paris Men Expert Ccool Power izzadásgátló spray
Dove Go Fresh izzadásgátló maracuja és citromfű illattal
Vichy izzadságszabályozó krém program
Rexona Maximum Protection Confidence krémdezodor
Clarins izzadásgátló golyós dezodor
Weleda homoktövises golyós dezodor
The Body Shop Maca Root férfi dezodor
Fotó megosztása:

Forrás: Werywellfamily.com