Kamasz

Milyen sampon való a kamasznak?

A dezodor és a pattanásos bőrre való arcápolók mellé vajon új sampont is érdemes beszerezned a tini gyerekednek? Ezt tanácsolja a szakértő.
2023. Január 23.
Hajápolás kamaszoknak hosszú haj zsíros fejbőr ápolása
Így érdemes ápolni a tinikorban zsírosabbá váló hajat (Fotó: Getty Images)

A kamaszkori bőrproblémákról viszonylag sokat lehet hallani, olvasni, a fejbőr problémáiról azonban kevesebbet. Pedig bizony itt is komoly változások zajlanak serdülőkorban – amiről sok tini nem szívesen beszél, nehezen kér tanácsot. Pedig fontos lenne, mert jó, ha már ekkor elsajátítják a helyes felnőtt hajápolás alapjait. Hogy melyek a legfontosabb tudnivalók, azt Ternyák Kata mesterfodrász segítségével gyűjtöttük össze.

Változás tetőtől talpig

Könnyen érezhetik így a tinik, hiszen rengeteg minden történik felük, a testükkel és a lelkükkel is. Ha csak a hajat és a fejbőrt nézzük, ezek a leggyakoribb tapasztalatok: „Sok kamasz érzékeli a haj szerkezetének és színének a változását, ami teljesen természetes folyamat – magyarázza Ternyák Kata. – A hormonális hatások miatt jelentősen megváltozhat a fejbőr működése, könnyebben, gyorsabban zsírosodik. Ahogy a tinik keresgélik saját stílusukat, személyiségüket, a frizurájukkal is elkezdenek kísérletezni. A fiúk waxokat, zseléket kezdenek használni, a lányok formázni, sütni, csavarni, vasalni kezdik a hajukat, és egyre több stylingterméket használnak. Ezek is hatnak a hajra, és újfajta tisztítási, ápolási rutint tesznek szükségessé.”

Milyen a jó sampon?

A gyerekeknek, babáknak való gyengéd, például micellás sampon mesterfodrász szakértőnk szerint nagyon jó választás mindenkinek, kicsiknek, nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek is akár. „Amíg nincsenek a hajnak speciális igényei, teljesen megfelelő, gyengéd tisztítást ad. A kamaszoknál is érdemes megtartani amíg lehet, és eleinte inkább a hajmosás gyakoriságát sűríteni heti két alkalomra. Ha ilyen gyakoriságnál is túlságosan zsíros a haj, vagy a sok hajformázó, gyakori sportolás, erős izzadás teszi szükségessé a több hajmosást, érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő sampon kiválasztásához. Akár fodrászszalonokban kapható speciális terméket, akár drogériákban beszerezhető közönségcikket választunk, fontos, hogy az a haj típusának, a fejbőr igényeinek maximálisan megfeleljen. Nagyon fontos, hogy ne a termék megjelenése és illata alapján, egyedül döntsön a kamasz, mert ha nem a hajának megfelelő kozmetikumot használ rendszeresen, azzal komoly problémákat okozhat, például hajhullást, korpásodást, a fejbőr fokozódó zsírosodását.”

Segítség, zsíros!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a zsírosabbá váló fejbőr problémájára nem a mindennapos hajmosás a megoldás! Ha csak lehet, ezt érdemes elkerülni – a fejbőrt és a szálakat is védő, ápoló természetes olajréteg eltávolítása azt eredményezi, hogy még több faggyú termelődik, és kialakul egy ördögi kör, amiből nehéz kiszállni. „A fejbőr zsírosodásának csökkentésére inkább a fejbőrradírokat ajánlom, a radírozást a hajvágással egybekötve a fodrász el tudja végezni. Meg kell tanulniuk a kamaszoknak, hogy a fodrászat nem csak a hajvágásról szól, hanem a kommunikációról is. Érdemes beszámolni mindenről, ami a hajápolással kapcsolatban nehézséget, kellemetlenséget okoz, mert a fodrásztól valóban szakszerű és hasznos tanácsot kaphatnak.” A fejbőr érzékeny terület, a haj pedig fontos részét képezi a megjelenésnek – ebben a korban különösen. Épp ezért jó, ha nem teszik tönkre, gyengítik vagy borítják fel az egyensúlyt kísérletezéssel, másoktól hallott, de nem személyre szabott ápolási trükkökkel.

Szülőként nem érdemes zokon venni, ha esetleg ebben a korban saját fodrászt szeretne választani a kamasz. „El kell fogadni, hogy van az az idő, amikor anyu vagy apu fodrásza már nem jó a tininek, szerinte nem elég modern vagy nem elég stílusos – figyelmeztet fodrászmester szakértőnk. – Ilyenkor általában a barátokra, barátnőkre hagyatkozik, ha új szakembert keres. Az lenne a legjobb, ha felismerné saját stílusát, és annak megfelelően választana fodrászt vagy szalont. Ha van például egy erős, látványos irányzat, ami tetszik neki, ahová szeretne tartozni, akkor egy olyan szalonban tudnak igazán segíteni neki, ahol ezt maguk is jól ismerik. Fontos, hogy a szülő támogassa és óvatosan irányítsa gyermekét a szakember kiválasztásában, ne akarja ráerőltetni a saját stílusát vagy véleményét.”

Lányos vagy fiús ápolás?

Igen, ebben a korban már ez is szempont! „Míg a fiúknál arra érdemes figyelni, hogy ha nem a micellás gyereksamponra, akkor egy gyakori használatra ajánlott, jó minőségű, gyengéden tisztító samponra essen a választás, a lányoknál jól jöhet a megfelelő sampon és azzal párhuzamosan használt balzsam mellé egy gondosan kiválasztott hajápoló. Ez elsősorban akkor fontos, ha gyakran szárítja, vasalja vagy göndöríti a haját. Lehet tápláló, regeneráló pakolás, amit minden harmadik-negyedik mosásnál használ, vagy nem kiöblítendő, hővédelmet is adó ápoló.”

Ezek tényleg fontos kérdések, amibe megéri energiát fektetni, mert magabiztosabb lehet az a gyerek, akinek ápolt és szerinte divatos frizurája van. És itt az ÁPOLTON nagyon nagy a hangsúly. „A haj és a fejbőr állapotának nagyon fontos szerepe van az első benyomás kialakításában – figyelmeztet Ternyák Kata. – Az ápoltság mindig jó benyomást kelt, könnyebben kezdeményezünk kommunikációt és kapcsolódunk olyasvalakivel, akit tisztának, ápoltnak, egészségesnek gondolunk. És ehhez nem elég a jól formázott, belőtt frizura. A legtöbben észreveszik, ha a zselé vagy a wax valójában a fejbőrproblémákat próbálja leplezni, és a vagányra besütött vagy festett, de töredezett, száraz frizura sem mutat igazán jól.”

Nyitókép forrása: Getty Images