Trend

Nincs időd naponta hajat mosni, de a frizurád igényelné? Így trükközz!

A mindig tökéletes frizura most épp csak álomnak tűnik? Segítünk, hogyan nézhetsz ki jól napi rendszerességű hajmosás nélkül is!
2022. November 29.
hajmosás hajfonás elfoglalt anya

Akinek vékony szálú, tartás nélküli, könnyen zsírosodó haja van, az nagyon könnyen rácsúszik arra, hogy minden reggel megmossa. Így sokkal frissebb, komfortosabb érzés, könnyebb formázni – de baba, kisgyerek mellett, elfoglalt anyaként ezt nem könnyű megoldani. És nem is biztos, hogy kell. Sőt, az lenne a jó, ha nem kellene minden egyes nap hajat mosnod, ha nincs a frizurád olyan intenzív terhelésnek kitéve, mint például a mindennapos izzasztó edzések vagy rendszeres úszás.

Nem csak időtakarékossági szempontból lenne jó lecsökkenteni a hajmosások számát, hanem a fejbőröd is hálás lenne érte. Na de ha hozzá vagy szokva, hogy mindig makulátlan a hajad, nagyon nehéz lejönni a napi mosások rituáléjáról. Mondhatnánk, hogy a gyerek(ek) és a sok tennivaló megoldják helyetted, de vannak azért ennél jobb trükkök is, amelyek segítenek.

Ördögi hajmosókör

Nagy csapda, ha csakis a frissen mosott haj érzetét és látványát szereted. De még nagyobb az, amit emiatt a fejbőröddel művelsz: minden mosásnál eltávolítod azt a faggyúréteget, amely a bőr és a szálak védelme érdekében termelődik. Amivel azt éred el, hogy még több faggyú termelésére serkented a bőrödet – hátha az majd elég lesz.

Szóval a mindennapos mosással valójában a céloddal nagyon is ellentétes hatást érsz el. Ha megmosod, amint egy egész picit is zsírosnak érzed, ez a kritikus pont egyre hamarabb jön majd el amiatt, hogy a faggyúmirigyek működése a mosások miatt fokozódik. Na de mi lehet a megoldás – kérdezheted. Mégse maradhat zsíros a hajad?! 10 szuper trükköt is mutatunk, ami segíthet kitolni a mosások közötti időt, hogy egy kicsit szusszanhass te is, és a fejbőröd is.

1. Türelem

Ha megszoktad, hogy mindig makulátlan a hajad, akkor az alábbi kérést kicsit nehéz lesz teljesíteni: adj magadnak még egy napot. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a fejbőröd faggyútermelése kicsit egyensúlyba jöjjön. Ez akkor is működik, ha 2-ről 3 napra szeretnéd ritkítani a mosások között eltelt időt. Ennyi időt alatt azért még nem lesz olyan vészes kinézetű a frizurád, és sokat segít, ha felkontyolod vagy összekötöd. Ha kitartó vagy, az első pár hét után érezni fogod a változást.

2. Válassz jó sampont!

Gyakori hajmosáshoz mindennapos használatra kifejlesztett sampon való – és ez nagyon fontos. Nincs szükséged mélytisztításra, és ilyen gyakorisággal a tápláló, regeneráló, helyreállító samponok sem fogják a kívánt hatást elérni, csak elnehezítik a hajadat. Válassz könnyű, hidratáló hatású sampont – olyat, ami a fejbőrt hidratálja, nem pedig a szálakat ápolja. Legjobb, ha szulfátmentes terméket választasz, így kevesebb szárító és irritáló hatással kell megküzdenie a fejbőrödnek.

3. Ápolj óvatosan!

Balzsamra szüksége van a hajadnak, de ha vékony szálú, akkor csak egészen kevésre, és szigorúan csak a fülvonal alatt. Ne használj túl sokat, viszont várd meg vele a megadott hatóidőt, és csak utána mosd le. Amíg be nem tudsz állni egy ritkább hajmosási ütemre, pakolást ne használj inkább, és a hajvégápoló olajat is tedd addig félre.

4. Jöhet a szárazsampon

Ez egy szuper termék, ami mattítja a hajtövet, megemeli a tincseket és textúrát ad a hajhossznak. De szigorúan csak akkor használd, ha reggel elégedett vagy a látvánnyal és este ki tudod mosni a hajadból. A fejbőrre jutó szárazsampon az érzékeny, egyensúlyát vesztett fejbőrt feleslegesen irritálja, amivel további fokozott faggyútermelésre ösztönzi.

5. Váltogasd a frizurádat!

Kevésbé fogod zavarónak érezni, ha nem tökéletesen matt a hajtöved, ha áthelyezed a választékodat, vagy hátrafésülöd a hajadat. Készíthetsz fonatot is, vagy fogd hátra egy szép hajpánttal – a lényeg, hogy tereld el a figyelmedet arról, ami zavar (és amit mások egyébként alig vesznek észre).

6. Kérdezz szakértőtől!

Amikor legközelebb eljutsz fodrászhoz, mondd el a problémádat neki. Kérd meg, hogy ajánljon speciális sampont – lehet, hogy nála rögtön be is tudod szerezni. És mutassa meg, hogyan tudod úgy beszárítani a hajadat, hogy a lehető legtovább megőrizze a volumenét. Ő azt is meg tudja egyébként állapítani, hogy rendben van-e a fejbőröd, szükséged van-e esetleg valamilyen speciális samponra, vagy érdemes akár bőrgyógyásznak megmutatni, ha nagyon zsírosodik.

7. Hámlassz!

Lehet, hogy a fodrászod maga is ajánlani fogja, hogy végezzetek egy fejbőrradírozó kezelést. A speciális peeling segít megszabadítani a fejbőrt és a szálakat is a rájuk rakódott szennyeződésektől, faggyútól, hajformázó-maradványoktól, ezzel extra oxigénhez juttatva a fejbőrt és a hajhagymákat. Lehet, hogy már egy kezelés is látványos eredményt hoz, és hozzásegít ahhoz, hogy ritkábban kelljen hajat mosnod. A szalicilsavas samponok és hajápolók pedig kémiai úton valósítják meg ugyanezt. Ha otthoni használatra való terméket választasz, akkor semmiképp ne használd túl gyakran.

8. Olajra olajat!

Napjainkban renszánszát éli a ricinusolaj használata, nagyon népszerű haj-, szempilla- és szemöldök-„növesztő” szer. És ajánlások szerint a fejbőr számára különösen jótékony lehet: gyulladáscsökkentő hatású, segít helyreállítani a faggyútermelés egyensúlyát, csökkenti a viszketést, segíti a hajnövekedést. Egy próbát megér, bátrak egész éjszakára fenn hagyhatják, kevésbé kísérletező kedvűek lefekvés előtt 20 percre vigyék fel, majd alaposan öblítsék ki. Az öblítéshez soha ne használj forró vizet, csak langyosat, ha nem akarod, hogy beleragadjon a hajadba az olaj.

9. Lazíts!

Lehet, hogy nem is az első, hanem ez a „feladat” bizonyul legnehezebbnek egy kisgyerekes anyukának. A stressz és a folyamatos készenléti állapot ugyanis nagyban hozzájárul a fokozott faggyútermeléshez. Bármi jól jöhet, amit épp be tudsz iktatni az életetekbe, és téged tölt, nyugtat vagy kikapcsol.

Nyitókép forrása: Getty Images