Kisgyerek

5 tipp, hogy hatékonyabban teljenek a mindennapok

Úgy érzed egész nap meg sem állsz, a nap végén mégsem készültél el szinte semmivel? Hiába próbálod utolérni magad, a 24 óra egyszerűen nem elég? Íme pár trükk, ami segíthet.
2020. Február 04.
5 tipp, hogy hatékonyabban teljenek a mindennapok (fotó: iStock)

Anyaként sokszor a káosz uralja napjainkat, gyakran úgy érezhetjük, hogy képtelenség bármivel is elkészülni. Ettől rendkívül frusztrált és stresszes lehet az ember, ami hosszú távon akár kiégéshez is vezethet az édesanyáknál. Néhány egyszerű változtatás által sokkal eredményesebb lehetsz és sokkal több dologgal végezhetsz, így a sikerélmény és a több szabadidő is garantált!

1. Tervezz!

A kisgyermekes édesanyák legjobb barátja a rutin. Ha sikerül beállnotok egyfajta menetrendre, ezerszer könnyebb lesz megtervezni a mindennapjaitokat. Nagyon fontos, hogy az egyes feladatokat úgy időzítsd, hogy ne lehetetlenítsd el magad, hanem épp ellenkezőleg – még gyorsabban végezhess velük. Ügyintézni, telefonálgatni, esetleg dolgozni ne akkor akarj, amikor a gyerekek a legaktívabbak, és megállás nélkül körülötted rohangálnak.

De a zajos edénypakolást, porszívózást sem érdemes alvás időben végezni, azzal csak magaddal szúrsz ki. Ha feltérképezed, mikor játszik el jobban a kicsi magában, kialakítasz egy fix délutáni alvásidőt, és az esti fektetés előtti rituálét is nagyjából azonos időben kezditek, máris rengeteg beosztható időd szabadul fel majd a napi teendőkre.

2. Listázz!

Minden este, miután már letetted a gyerekeket, készíts egy listát a másnapi teendőkről. Légy specifikus, amennyire csak lehet, szedd pontokba azokat a tevékenységeket, amiket el szeretnél végezni. Például “takarítás” helyett írd: elmosogatni, felmosni a folyosót, felporszívózni… Ez segít abban, hogy még sikeresebbnek érezd magad az elvégzett feladatok láttán. A fontosabb teendőket sorold előre a listádon, amik nem olyan jelentősek, nyugodtan csúszhatnak hátrébb. Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben – napi 3 feladat elvégzése legyen a cél. Ha ez sikerül, szuper, ha még ennél is többet bele tudsz préselni az idődbe, akkor jutalmazd meg magad egy relaxáló fürdővel vagy egy extra sorozatrésszel aznap este.

3. Iktasd ki az időrabló tevékenységeket!

Napjainkban igen könnyű elveszni az internet és a közösségi média spiráljában. Eljön a délutáni alvás, neked lenne 1-2 óra szabadidőd, amiben egy kicsit fel tudnál zárkózni az elmaradásokkal, ehelyett mi történik? Csak megnézel egy posztot a Facebookon, vagy az Instagrammon, és már arra eszmélsz fel, hogy a kicsi felébredt a másik szobában. A ruha még mindig a mosógépben, a vasalnivaló tornyokban, a családi adminisztráció meg körülbelül egy éves elmaradásban.

Nem azt mondjuk, hogy nem lehet kicsit kiereszteni, sőt! Engedélyezz magadnak pihenőt, készíts egy teát, kávét és állíts be egy 15 perces időzítőt a telefonodon. Ha lejár, akkor nincs mese – telefont letenni és folytatni a következő feladattal. Sőt továbbmegyek, ha a kicsik alvásidejében te is beiktatsz egy 20 perces “sziesztát”, garantáltan jobban fogod bírni a nap további részét és ahelyett, hogy önmagad árnyékaként “túléled” a délutánt, még marad is energiád kipipálni néhány tennivalót a listádról.

4. Vedd észre, hol nyerhetsz időt!

Rengeteg idődet és energiádat veszi el a főzés, vagy annak kitalálása (és beszerzése), hogy mit adj a családnak enni? Tervezd meg a heti menüt, főzz meg előre több napra, vagy rendelj a különféle ételfutár szolgálatoktól.

Naponta négyszer pakolod össze a gyerekek játékait? Teljesen felesleges. Te is tudod, hogy egy óra múlva ugyanúgy szét lesz dobálva minden. Pakoljatok össze közösen a nap végén.

A mosás-vasalás körforgás soha nem ér véget? Próbálj meg egyszerűsíteni. “Könyörögve kérem az anyákat, hogy ne vasaljanak, mert a vasalás egy pokol” – mondta Vekerdy Tamás egy interjújában. Nyilván ezt a szakember átvitt értelemben értette: a lényeg, hogy ne áldozzuk fel a gyerekkel töltött időt, a saját lelki egészségünket a háztartási munka oltárán. Tudjunk priorizálni és engedni a magunkkal szemben támasztott elvárásokból.

Lásd meg, mi az, ami teljesen feleslegesen veszi el az idődet, és ne félj meglépni bizonyos egyszerűsítéseket!

5. Kelj a gyerekek előtt!

Habár kegyetlenül hangzik, hogy az amúgy is korai ébredést hozd még előrébb, de hidd el: egy óra, amit egyedül tölthetsz, csodákra képes. Zuhanyozz, igyál egy teát békében, tornázz, készítsd elő a reggeliket, és máris kevésbé káoszosan indul a reggel. Te is türelmesebb leszel, a gyerekek is nyugodtabbak, és talán még el sem késtek sehonnan.

A legfontosabb azonban az egészben az, hogy az első mindig a gyerek legyen a teendőid listájában. A porcicák, a mosatlan edény és az értelmetlen vasalás is megvár. Az apróságok viszont pillanatok alatt kamaszokká cseperednek, majd elhagyják a szülői házat. Úgyhogy ha építeni hívnak, építs, ha mesét szeretnének hallgatni, olvass, ha pedig odakint szikrázóan süt a nap, ne hagyd, hogy a háromfogásos menü megfőzése a konyhához láncoljon egy nagy közös kirándulás helyett!

Kapcsolódó cikkeink: