Terhesség

Kozmetikum összetevők, amiket érdemes kerülni a terhesség alatt

Milyen összetevőket keress a kozmetikumok csomagolásán?
2022. Október 17.
kismama krémet ken az arcára
Mely kozmetikum összetevőket nem javasolt használni a terhesség alatt?

A terhesség idején érdemes lehet újraértékelni, hogy milyen kozmetikumokat, sminkeket használsz. „Bármi, amit helyileg alkalmazol, potenciálisan átkerülhet a magzathoz az emberi fejlődés kritikus időszaka során” – idézi Dr. Nathaniel DeNicola szülész-nőgyógyászt a Verywell Family portál.

Ugyan nincs nagy mennyiségű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kozmetikai öszetevőknek való kitettség károsíthatja a babát, a kozmetikumok tartalmazhatnak bizonyos anyagokat, amelyek hatással lehetnek a magzat egészségére.

Ha kétségeid vannak egyes termékek használatát illetően, érdemes beszélned arról az orvosoddal is. A Verywell Family szakértőket kérdezett arról, hogy milyen sminkösszetevőket jobb kerülni a terhesség alatt.

Dr. Marisa Garshick, a Manhattani Bőrgyógyászati ​​és Kozmetikai Sebészeti Központok bőrgyógyásza és a New York Presbyterian-Cornell bőrgyógyászat klinikai adjunktusa szerint a drogériákban és áruházakban található sminkösszetevők többsége biztonságosnak tekinthető a terhesség alatt.

Azonban bizonyos összetevők kerülése csökkentheti a potenciális toxinoknak, irritáló anyagoknak, és ismert endokrin károsító anyagoknak való kitettséget – más néven kemikáliákat, amelyek hatással lehetnek a szervezet hormonjaira, és hozzájárulhatnak az agyat, és a reproduktív rendszereket érintő fejlődési problémákhoz.

A következő összetevőket általában jobb kerülni a terhesség alatt a portál szerint.

Ftalátok

Dr. DeNicola szerint a ftalátokat az illatanyagok előállítására vagy megszüntetésére használják, mint például az ”illatmentes” termékekben. Az elmúlt évtizedben csökkent a ftalátok kozmetikai felhasználása, azonban ezeket a folyékony kémiai vegyületeket néha használják oldószerként és stabilizátorként olyan testápolási termékekben, mint például körömlakkokban, hajlakkokban, tisztítószerekben, samponokban. Jellemzően dibutil-ftalát (DBP), dimetil-ftalát (DMP) és dietil-ftalát (DEP) néven szerepelnek a termékcímkéken.

„A ftalátok csökkent [termékenységgel], korai menopauzával hozták összefüggésbe, és a terhesség alatti idegrendszeri fejlődés zavaraihoz kapcsolódhatnak” – mondta el Dr. Grob. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kollégium (ACOG) azt javasolja, hogy az egészségügyi szolgáltatók tanácsolják a ftalátok kerülését a várandós pácienseknek.

Parabének

A bizonyos kozmetikai termékekben és testápolókban tartósítószerként használt parabéneknek való kitettség a születés előtt hatással lehet a gyermek jövőbeli súlyfejlődésére. A parabének, amelyek endokrin károsítók is, potenciálisan növelhetik bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Dr. DeNicola szerint ezek az idegrendszeri fejlődési zavarokhoz kapcsolódnak.

Dr. Garshick szerint „továbbá irritálóak lehetnek azok számára, akik a terhesség alatt fokozott bőrérzékenységet tapasztalnak”.

Nehézfémek

A nehézfémek, amelyek egyes bőrvilágosító krémekben és kozmetikumokban jelen vannak, fogyasztáskor, sőt néha helyileg alkalmazva is toxikusak lehetnek. Dr. DeNicola arra figyelmeztet, hogy a nehézfémek potenciálisan okozhatnak vesekárosodást, megzavarhatják az idegrendszert, vagy hatással lehetnek az agy fejlődésére, növelve az ADHD vagy az autizmus kockázatát. Azonban a szakértők még nem tudják, hogy mennyi nehézfémnek való kitettség lehet hatással a magzatra.

„A terhesség alatt az elővigyázatossági elvekre hagyatkozunk: Ha tudjuk, hogy bizonyos szint mérgező, nem [tesztelünk] adagokat, hogy biztonságos dózist találjunk, azt javasoljuk, hogy teljesen kerüljék el” – mondta Dr. DeNicola.

Oxibenzon

Állatokon végzett kísérletek azt sugallják, hogy az oxibenzon, egy másik endokrin rendszert károsító kemikália születés előtti kis dózisú expozíciója megzavarhatja az emlőmirigyek méretét és növekedését a pubertás előtt és alatt a férfiaknál, és csökkentheti a női emlősejt termelődést felnőttkorban. Míg az állatkísérleteket nem mindig fordítják emberekre, ha a terhességről van szó, a legjobb az óvatosság. Az ACOG azt javasolja a kismamáknak, hogy kerüljék az oxibenzont, amely egyes SPF-termékekben (fényvédők – a szerk.) találhatók meg.

Szalicilsav

A szalicilsav, amely egyes smink alapozókban található meg, az aszpirin egy olyan összetevője, amely a terhesség alatt nem ajánlott. Dr. Garshick szerint ennek az oka az, hogy az első trimeszterben a nagy dózisú kitettséghez kapcsolódóan különböző magzati fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, – ezért ő az elkerülést javasolja, különösen magas koncentrációk esetén.

Retinol

A retinol egy A-vitamin származék, amely szájon át szedve hozzájárulhat magzati fejlődési rendellenességekhez. Mivel a szakértők még mindig nem tudják pontosan, hogy a helyileg alkalmazott retinol mennyire hatolhat át a bőrön és/vagy a méhlepényen át, ezért Dr. Garshick szerint általában véve ajánlott a terhesség alatt kerülni a retinolt és a retinoidokat, beleértve a retinil-palmitátot, amely megtalálható lehet korrektorban, szemhéjfestékekben, rúzsokban, és szempillaspirálokban.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images