Kisgyerek

Meddig kell a babasampon? Meg fogsz lepődni!

Adja magát, hogy a babádnak speciális sampont használsz, de vajon meddig kell ehhez ragaszkodni? És a gyerekeknek való termékek valóban szükségesek, vagy csak színes-szagos extrák? Szakértő segítségével jártunk utána.
2022. November 23.
baba hajmosás, sampon

A babák fejbőrének, hajának igazi illata elbűvölő, és nem kell hozzá sampon, hogy ilyen legyen. Jó ideig nincs igazán szükségük még babasamponra, még a nagy hajjal született piciknek sem, de úgy féléves kor táján már jó, ha beszerzel speciális sampont. És hogy utána hogyan alakuljon a gyermeked haj- és fejbőrápolása, ahhoz Ternyák Kata mesterfodrász adott rendkívül hasznos tippeket, és válaszolta meg a legfontosabb kérdéseket.

Miért csíp?

„A babasamponokkal szemben támasztott követelmények sokkal szigorúbbak a felnőtt samponokkal iránti elvárásoknál – magyarázza a szakértő. – Alapvető követelmény hogy az előbbieknek hatékonyan kell tisztítaniuk, ugyanakkor nem szabad irritálniuk az extraérzékeny fejbőrt és a szemet sem. A könnymentességet egyrészt a sampon speciális pH-értéke adja: ahhoz, hogy a sampon ne csípje a baba szemét, a kémhatásának olyannak kell lennie, hogy az ne térjen el a könnyfolyadék pH-jától. Ez nagyjából 7.2 – 7.6.

Ha a samponé ettől bármely irányba eltér, az a szembe jutva kellemetlen, csípő érzést okoz. közötti. A másik titok a gondosan kiválasztott, égő érzést vagy irritációt nem okozó felületaktív anyagok használata. Az utóbbi években a micellák a felnőtteknek való kozmetikumok mellett a babaápolási szerekben is megjelentek. Ezek olyan molekulák, amelyek rendkívül hatékony, mégis kíméletes tisztítást tudnak biztosítani. A molekulák zsíroldékony részei, amelyek taszítják vizet, összekapcsolódnak, így a vizes közegben gömbformát alkotnak. A használat során a bőrrel érintkezve a gömbök kinyílnak, magukhoz vonzzák a bőrfelszínen található szennyeződéseket, majd újra összezáródnak körülöttük, így megkönnyítve azok eltávolítását.”

Milyen gyakran mossam?

Van, aki a heti hajmosás híve, más ritkábban próbálja rávenni a gyereket erre a sok kicsi számára kellemetlen műveletre. Van-e erre általános érvényű szabály? „Az újszülött babáknál leginkább a bukások okozta lerakódások miatt kell a fejbőrt vagy a hajat tisztítani. Nem szükséges hozzá sampont használni, a babafürdető teljesen megfelelő hozzá – ajánlja Ternyák Kata mesterfodrász.

Körülbelül féléves kortól érdemes bevezetni a sampon használatát. Ám amíg a gyermek nem megy közösségbe, nem igényli a haj a heti mosást, ebben a korban még nem koszolódik aktívan.

Ám amint közösségbe kerül vagy sok időt tölt a játszótéren, kertben, fontossá válik, hogy a szennyeződéseket alaposan de kíméletesen eltávolítsuk a fejbőrről.” A hajba szórt homok például minden kisgyerekes anyuka számára ismerős – a játszótéri homokban megtelepedő baktériumok, egyéb szennyeződések miatt érdemes mielőbb kimosni, és nem várni meg vele a heti rendszeres alkalmat.

Mivel mossam?

Mi az a pont, ahol már nem kell speciális sampon, hanem a család használhatja ugyanazt? Jó lehet egy felnőtt sampon a nagyobb gyereknek? Ezt ajánlja a szakértő: „Egészen kamaszkorig érdemes megtartani a kímélő gyereksampon használatát. Ilyenkor még jellemzően nincs olyan fejbőrprobléma, ami indokolná a váltást, a baba- vagy gyereksampon illata, összetétele, tisztító hatása teljesen kielégítő. Feleslegesnek tartom hogy a gyermekek fejbőrét felnőtt samponnal terheljük. Nem csak azért, mert az csípheti a szemet, ha véletlenül belejut, hanem a felnőtt samponok speciális összetétele miatt. A speciális samponok kúraszerű használatra valók, vagyis ha a probléma megoldódott, ajánlott abbahagyni a használatot. A festett hajra való samponok adnak egy kicsivel több szabadságot, ezek általában vitaminokban gazdagok és a szálak felületét kezelik. A samponválasztást felnőttként is komolyan kell venni, de ha gyereknél használunk nem megfelelő terméket, azzal nagyon komoly fejbőrbetegséget, rendellenességet okozhatunk. Ezért az a javaslatom, hogy amíg jól működik a hajon a gyereksampon, addig ne változtassunk.”

5 fotó megtekintése

Meddig kell a babasampon? Meg fogsz lepődni!

Fotó megosztása:

„Ha szeretnénk lecsökkenteni a használt termékek számát, akkor inkább a szülőknek ajánlanám a micellás babasampon használatát. Ha nincs olyan fejbőrproblémájuk, amely speciális sampon használatát indokolná, akkor egy ilyen termék tökéletesen megfelelő lehet a haj és a fejbőr megtisztítására.”

És ha gubancolódik?

Főleg a hosszú hajú kislányok szülei küzdenek a hajmosás mellett a fésüléssel is. És sokan remélnek a különféle spray-ktől, olajoktól, balzsamoktól segítséget a haj kibontásához. „Vannak olyan baba- és gyereksamponok, amelyek a tisztító hatás mellett ápolják is a hajat, érezhetően puhábbá teszik. Ha ez sem elég, akkor egy híg szerkezetű balzsamot alkalmazzunk pluszban. Lehet akár felnőtt termék is, a lényeg, hogy ne valamilyen speciális hajproblémára való termék legyen. És fontos, hogy nem a mennyiség, hanem az alapos használat lesz az, ami változást hozhat. Tehát bőven elég egy keveset tenni a hajra, viszont azt be kell masszírozni és 2-3percig rajta hagyni. Ha viszont a kicsi nehezen viseli a hajmosást, ne terheljük pluszban balzsamozással, válasszunk inkább nem kiöblítendő hajápoló spray-t.”

Miért utálja annyira?!?

Nagyon sok gyerek küzd a hajmosás ellen, és tortúrának éli meg. Rengeteg oka lehet, ami segíthet, az a játékosság és a kitartás. „Minél korábban érdemes elkezdeni megtanítani a gyerekeknek, hogyan mossák a saját hajukat. Először csak játéknak tekinti majd, de aztán természetes lesz számára.

Azoknál a gyerekeknél, akik nagyon elutasítják a hajmosást, a könnymentes sampon és a türelem segíthet: ez az időszak elmúlik, nem tart sokáig.

Addig is ami fontos, hogy a mosás mindenhol alaposan, aránylag erősen, ujjbeggyel történjen. A lemosáskor pedig minden sampont távolítsunk el a hajról és a fejbőrről is. A gyerekek haját, ha nem különösen szennyezett, elég egyszer samponozni, kiskamasz kortól pedig már ajánlott a kétszeri samponozás.”

Kiemelt kép: Getty Images