Baba

Hogy változhat a baba haja az első évben?

A legtöbb szülő, aki gyermeke születését várja, kíváncsi arra, milyen lesz a kisbabája, hogy néz majd ki, kire hasonlít, milyen lesz a szeme, és nem utolsó sorban a haja (illetve hogy egyáltalán hajas babaként jön-e majd a világra).
2021. Január 28.
Hogy változhat a baba haja az első évben? (Fotó: Getty Images)

Nem lehet előre megmondani, hogy lesz-e haja a babának, amikor világra jön, illetve ha hajjal születik, mennyi és milyen haja lesz majd. Van olyan baba, akinek már születéskor dús haja van, van olyan, aki kevesebb, esetleg csak néhány szál hajjal születik, de olyan is akad, aki teljesen kopasz fejecskével – és bárhogy legyen is, ez mind teljesen normális. De arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kisbaba haja változhat is az élete első hónapjaiban.

Ha a baba sok hajjal született

Ebben az esetben fontos kérdés, hogy hullik-e majd a haja. A terhesség során a hormonok egy része a méhlepényen át eljut a babához. Röviddel a baba születése után ezeknek a hormonoknak a szintje csökkenni kezd, és ha a baba dús hajjal született, akár észreveheted azt is, hogy elkezd hullani. (Ugyanez történik az édesanyával, ha sűrűbb lett a frizurája a várandósság alatt, majd röviddel a szülés után lassan hullani kezd a haja.) Sőt, akár egyszerre nagyobb mennyiségű haj is hullhat.Szerencsére a hajhullást meglehetősen gyorsan követi az új haj növekedése, sokszor közvetlenül utána el is kezdődik a folyamat. Amikor a kihullott szálak helyett elkezd nőni az új haj, észreveheted, hogy az más árnyalatú lesz, mint amivel a baba született – a leggyakrabban világosabb, mint az eredeti hajszín volt. Emellett a textúrája is megváltozhat a finom és törékeny újszülött hajszálakhoz képest.

Amikor a kihullott szálak helyett elkezd nőni az új haj, észreveheted, hogy az más árnyalatú lesz, mint amivel a baba született – a leggyakrabban világosabb, mint az eredeti hajszín volt. Emellett a textúrája is más lehet, mint a finom és törékeny újszülött hajszálaké. Sőt, akár a göndör haj helyett nőhet egyenes, vagy éppen fordítva.Fontos megjegyezni, hogy ha sok hajjal születik a baba, nem minden esetben tapasztalható hajhullás. Van, akinél így történik, és van, akinél nem.

Ha a baba kevés hajjal született

Ha a babának kevés haja van a születésekor – vagy akár egyáltalán nincs még neki -, a “hajmosás” során használj egy puha, nedves kendőt, és ezzel tisztítsd meg finoman a fejbőrét. Hamarosan láthatod, hogy növekszik a baba új haja – a legtöbb kisbabának az első születésnapjára kinő a haja. De az sem ad okot az aggodalomra, ha a te babádnak még nincsenek dús fürtjei az első szülinapi fotóján. A haj növekedésében ugyanis jelentős szerepe van a genetikának. (Érdemes elővenned néhány babakori fotót magadról és a párodról, hogy megnézd, nektek milyen volt a hajatok az első születésnapotok idején.) Van, akinek már 6 hónapos korára teljesen kinő a haja, míg másoknak csak 2-3 éves korára.

Viszont ha közeledik a baba második születésnapja, és még mindig nagyon kevés haja van, beszélj a gyermekorvossal. Érdemes kideríteni, milyen oka lehet annak, ha a pici fél éves kora után még mindig hullik a haja. A hajhullás, kopaszság hátterében ritkán lehet valamilyen gomba, vagy autoimmun állapot.

Hogy ápold a baba haját?

  • Ne mosd minden nap. Nincs szükség rá, hogy minden nap megmosd a baba haját, különösen az újszülöttét. Hetente pár alkalommal bőven elegendő egy gyors mosás.
  • Ne dörzsöld túl erősen a fejbőrét. Elegendő enyhén átmasszírozni, mert a túl erős dörzsölés felgyorsíthatja a hajhullást, vagy a hajszálak töredezését.
  • Óvatos fésülés. Egy puha sörtéjű hajkefével fésüld át óvatosan a baba haját. Ha sok haja van, vagy gubancolódik a haja, akkor nagy fogú fésűt érdemes választani, és ezzel gyengéden kifésülni.
  • A fejpánt és a copf soha ne legyen túl szoros, és ne húzza a baba haját sem.

Forrás:healthline.com

whattoexpect.com