Baba

Mikor kezd el nőni a baba haja?

Míg néhány baba hosszú fürtökkel születik, addig mások kopasz fejecskével. Mit érdemes tudni a baba hajának növekedéséről? Miért hullhat a kicsi haja? És hogyan érdemes gondoskodni a babahajról?
2022. Május 14.
Mikor kezd el nőni a baba haja? (Fotó: Getty Images)

De bármilyen is legyen a baba haja, az első években még nagyon sokat változhat. Ha a picinek a születésekor egyáltalán nincs még haja, a hajhagymák már régóta várakoznak, hogy hamarosan nőni kezdjenek a jövőbeli fürtök.

A hajhagymák valójában már a várandósság 14-15. hetében elkezdenek kifejlődni, írja a whattoexpect.com portál.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy az újszülött teljes hajkoronával jön majd a világra. Sok babának a születésekor szinte alig van haja, vagy egyáltalán nincs is, és a korai hetekben és hónapokban megjelenő tincsek 2-3 hónapos kor között akár könnyen ki is hullhatnak.

De mikor kezd kialakulni, hogy milyen lesz majd a gyermek haja, mikor kezdenek megjelenni az állandónak mondható hajfürtök? Valójában ennek a pontos idejét nem tudjuk, ugyanis ez minden kisgyermeknél máskor történik. Vannak, akiknek 6 hónapos korukban kinő az új hajkoronájuk  és még ha ezek a tincsek még nem is túl sűrűek, az nem jelenti azt, hogy a gyermek haja ritkás lesz a későbbiekben.

Függetlenül attól, hogy hosszú és dús hajjal született, vagy csak később kezdi el növeszteni a hajszálait, a csecsemők körében gyakori a hajhullás, de emiatt nem kell aggódni. Ez valójában egy normális, fiziológiai válasz a születésre. Egyes szakértők szerint a terhességi hormonok csökkenő szintje az, ami a fejbőr egyes részein elindítja az úgynevezett exogén fázis, aminek következtében sok hajszál teljesen kihullik. Szerencsére ezt gyorsan (vagy akár vele egyszerre) követi az új hajszálak növekedése.

Az új haj azonban nem feltétlenül fog hasonlítani ahhoz, amit az újszülöttnél tapasztaltál. A színe és a textúrája gyakran megváltozik, így például a sűrű, sötét haj után lehetséges, hogy vékonyabb szálú, világosabb haja lesz, és a korábbi hullámos haj lehet később egyenes is.

A healthline.com portál ad néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan ápoljuk a baba haját, mivel lehet segíteni, hogy növekedjen a kisgyermek haja.

Egyrészt a baba fejbőrének finom masszírozása, puha hajkefével történő, óvatos fésülése serkentheti a hajnövekedést. Ennek az oka a portál szerint az, hogy a rendszeres ápolás meglazíthatja a koszmót, illetve segíthet eltávolítani a száraz bőrt. Továbbá a fejbőr és a hajhagymák vérkeringését is serkenti.

A baba haját érdemes rendszeresen megmosni – újszülött kora után 2-3 naponta meg lehet mosni a haját babasamponnal, ügyelve arra, hogy langyos legyen a víz. A felhalmozódó szennyeződés száríthatja a fejbőrt, ami lassíthatja a haj növekedését.

A hajmosás után a lehető leggyengédebben, egy puha törülközővel érdemes szárítani a baba haját. A durvább szövetű törülköző károsíthatja a hajhagymákat és lassíthatja a haj növekedését.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is fontos a haj növekedéséhet. Ha a baba már elmúlt 6 hónapos, és megkezdődött nála a hozzátáplálás, a vasban, az A-vitaminban, a B-vitaminban, a D-vitaminban, a cinkben és a fehérjében gazdag ételek jó hatásúak lehetnek ebből a szempontból is.

A babarát A-vitaminos ételek közé tartoznak:

  • vaj tök
  • sütőtök
  • sárgarépa
  • mangó

A B-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • bab
  • hús
  • tojás
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • burgonya

A zöld leveles zöldségek pedig vasban gazdagok.

Források: whattoexpect.comhealthline.com