Terhesség

Miért nő gyorsabban a haj és a köröm a terhesség alatt?

A székrekedés, gyomorégés, reggeli rosszullét, lábdagadás mind olyan terhességi tünetek, amelyek miatt megfordulhat a kismama fejében, hogy a terhességi hormonok csak nyomorúságossá akarják tenni ezt az időszakot.
2020. Augusztus 04.
Miért nő gyorsabban a hajad és a körmöd a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

Szerencsére létezik néhány pozitív “mellékhatás” is. A terhesség 20. hetére a körmök valószínűleg gyorsabban nőnek majd, mint alapvetően szoktak – írja a What to Expect portál. Ennek a hátránya viszont az, hogy kissé lágyabbak, szárazabbak, törékenyebbek lehetnek.

Ami a kismama haját illeti, vastagabbnak, fényesebbnek, egészségesebbnek tűnhet, mint általában, és akár gyorsabban is növekedhet. Előfordulhat, hogy a textúrája is megváltozik – például az egyenes szálú haj hullámosodni, göndörödni kezd. Ennek a hátránya, hogy kéretlen szőrszálak is kinőhetnek helyenként, beleértve az arcot, a hátat, a mellbimbó környékét, vagy akár a hasat. De ne aggódj, a szülést követő 6 hónapon belül ez a probléma megoldódik.

A haj és a körmök gyorsabb növekedése is a terhességi hormonok számlájára írható, illetve a fokozott vérkeringésnek, anyagcserének, hiszen így több tápanyag juthat a hajszálaknak, körmöknek is. Ezek a változások azonban átmenetiek: a körmök valószínűleg 3-6 hónappal a szülés után visszatérnek a normál növekedési ütemhez. Szülés után a normál napi hajvesztés is visszaáll, és ami nem hullott ki a terhesség alatt, az a baba születése után kihullhat.

Hogyan érdemes gondoskodni a hajunkról a terhesség alatt?

  • Álljunk stabilan. A pocak miatt az olyan egyszerű mozdulatok, mint hajmosáskor vagy hajszárításkor enyhén hátra dőlni is nagyobb kihívást jelentenek, mert könnyebben elveszthetjük az egyensúlyunkat.
  • Ne kapkodjunk. Ha hirtelen állunk fel vagy hajolunk hátra, megnőhet a kockázata a vérnyomás leesésének és a szédülésnek.
  • Ne szárítsuk túl meleg hőfokon a hajunkat. A hőhullámok miatt érdemesebb lejjebb venni a hajszárító hőfokát, és a fürdőszoba ajtaját is nyitva hagyni, hogy járhasson a levegő. Ez is segíthet elkerülni a szédülést.
  • A szőrtelenítésnél is legyünk körültekintőek. Az sem mindegy a terhesség alatt, hogy a makacs szőrszálak ellen mit vetünk be, mert bizonyos szőrtelenítő készítmények nem biztonságosak ilyenkor.

Forrás: whattoexpect.com