Terhesség

Miért hullhat a haj szülés után?

Sokan tapasztalják a várandósság alatt, hogy hajuk dúsabb lesz – ez azonban sajnos csak átmeneti.
2024. Február 27.
(Kép forrása: Getty Images)

A baba születése után néhány héttel a várandósság alatt még dúsabbá vált haj ritkulni kezdhet, de érdemes tudni, hogy ez a jelenség ilyenkor általában teljesen normális. Ennek az oka a terhesség utáni hormonszintek változása.

Ahogy azt a WebMD is írja, amikor babát vársz, megváltozik a szervezeted hormonális egyensúlya, a megnövekedett ösztrogénszint pedig megváltoztatja a haj növekedési ciklusát. A haj ilyenkor tovább marad a növekedési fázisában, ahelyett, hogy a nyugalmi állapotába kerülne. Mivel a hajszálak ekkor nem érik el annyira gyorsan a növekedési ciklusuk végét, nem hullik ki annyi hajszálad naponta, mint máskor. Ennek az eredménye a dúsabb haj a várandósság során.

A haj több növekedési fázison megy keresztül. Az első a növekedési vagy anagén fázis, amikor a haj aktívan növekszik, a második az átmeneti vagy katagén fázis, amikor a növekedés lelassul és a szőrtüsző kisebb lesz, míg a harmadik, nyugalmi vagy telogén fázisban a haj már nem növekszik, és ezt követően az egyes hajszálak kihullanak, és új hajszálak növekednek.

A normál hajnövekedési ciklus során természetes módon naponta nagyjából 100 hajszál hullik ki.

A szülést követően a hormonszintek visszatérnek a terhesség előtti szintekre, az ösztrogén csökkenése pedig arra készteti a hajat, hogy visszatérjen a normál növekedési ciklusba, és a nyugalmi fázis után kihulljanak a hajszálak. Ez általában néhány hónappal a szülés után történik.

A várandósság utáni hajhullás azért annyira észrevehető, mert ilyenkor sokkal több hajszál hullhat, mint a napi 100 szál – a portál szerint naponta akár 300 is kihullhat. Azonban a hajnak idővel vissza kell térnie a szokott növekedési mintájához, és a baba egyéves kora körül a hajad valószínűleg hasonlóan dús lesz, mint a várandósság előtt volt.

Ha a haj továbbra is vékonyodik, hullik, vagy úgy tűnik, hogy nem nő vissza, akkor azonban javasolt beszélni az orvosoddal, mert ilyen esetben valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben, mint többek között például a vérszegénység vagy valamilyen pajzsmirigy probléma.

Azt érdemes tudni, hogy a szülés utáni természetes hajhullást nem lehet megakadályozni, azonban az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segítheti a haj normál növekedési fázisát.

Az új hajszálak valamivel rövidebbek lehetnek, ezért ilyenkor egy új hajviselet, hajvágás, illetve a hajformázó termékek segítségedre lehetnek, amíg visszaáll a haj a normális állapotába.