Trend

Hajápolási tippek szülés után – Mit kezdhetsz a rövidebb hajszálakkal?

A szülés utáni hajhullás miatt tapasztalhatsz nem kívánt „frufrut” a hajvonalad közelében. Hogyan szelídítheted meg ezeket a rövidebb, szétálló hajszálakat?
2023. Szeptember 07.
fésülködik
(Kép forrása: Getty Images)

A szülés utáni időszakban előfordulhat, hogy a megszokottnál nagyobb mértékben hullik a haj. Általában ez teljesen normális folyamat, és valójában azért történik, mert a babavárás alatti hormonális változásoknak köszönhetően a kilenc hónap során megváltozik a hajszálak életének természetes ciklusa. A várandósság alatt ugyanis felgyorsul a szőr- és a hajnövekedés, viszont csökken a normál hajhullás mértéke – ez az oka annak, hogy sokan azt tapasztalják, hogy a terhességükkor a hajuk dúsabb, erősebb.

A szülés után azonban a haj is visszaáll a terhesség előtti állapotba, és elkezdenek kihullani azok a hajszálak is, amelyeknek a babavárás alatt kellett volna.

Ebben az időszakban tapasztalhatod azt, hogy a hajvonalad és a tarkód körül több rövidebb, vékonyabb, puhább hajszálad van a megszokottnál. Ezek a rövidebb hajszálak új hajszálak, amelyek a korábban kihullottak helyén növekednek. Ez a szülés utáni „frufru” lényegében annak a jele, hogy a haj normalizálódik és újra nő, mondta el a PureWow portálnak Dr. Jenny Liu bőrgyógyász.

A következő tippeket érdemes lehet bevetni a hajápolásban a rakoncátlan rövidebb hajszálaknál.

  • A megfelelő hajápolási termékek kiválasztása. Ebben az időszakban érdemes lehet a sampont leváltani olyan termékre, ami kimondottan a hajritkulás csökkentésére készült és táplálja a hajat. Érdemes lehet valamilyen volumennövelő terméket is kipróbálni, ami tartást ad a hajnak és nem nehezíti el a hajszálakat. Ha szoptatod a kisbabádat, javasolt az orvosoddal is beszélned az összetevőkről, ha új terméket próbálnál ki.
  • Óvatosan, finoman fésüld a hajad. A haj ebben az időszakban törékenyebb lehet, ezért próbáld finoman, lassan fésülni, óvatosan kibontani a gubancokat.
  • Hajformázó gél vagy hajspray. Próbálj ki valamilyen könnyű textúrájú hajzselét, gélt amivel a helyükre igazíthatod a rövidebb hajszálakat. De spray típusú hajformázót is választhatsz, amit érdemes egy fogkefére vagy egy tiszta szempillaformázó kefére fújnod, és azzal lesimítani a „frufrut”.
  • Kerüld a túl meleg, forró hajformázó eszközök használatát. A hajszárítót egyelőre ne a legmagasabb fokozaton használd, és érdemes a hajsütőt, hajvasalót is hanyagolni, ha teheted. Az új, rövidebb hajszálak vékonyabbak, ezért jobb óvatosnak lenni a hővel ezeknek a tincseknek a formázásakor.
  • Segíthetnek a hajkiegészítők. Ha nagyon rakoncátlanok a tincseid, a szép hajcsatok vagy stílusos hajpántok, fejpántok is hasznosak lehetnek.
  • Próbálj ki egy új választékot. Kísérletezhetsz azzal is, hogy nem a szokott helyen választod el a hajadat, és különböző irányokba fésülöd a rövidebb hajszálakat. A frizurákkal is kísérletezz: egy alacsonyabban kötött copf vagy konty jobban működhet most, mint egy magasan, a fejtetőn megkötött.